Proiect de restaurare a clădirii Teatrului din Oravița

proiect de restaurare a clădirii teatrului din oravița Uniunea Europeană oferă peste 2 milioane de euro pentru restaurarea şi aducerea în era digitală a celui mai vechi teatru de pe teritoriul României.

Prin Programul Operațional Regional se pun în valoare bijuteriile ascunse ale Banatului. De fapt, nu este chiar o bijuterie ascunsă pentru că vorbim astăzi despre Teatrul Vechi "Mihai Eminescu" din Oraviţa, edificiu inaugurat în 1817, în prezenţa familiei imperiale a Austriei. Imobilul este o copie fidelă a Teatrului Curţii Imperiale din Viena, care nu mai există astăzi. 


Teatrul din Oraviţa este un monument de artă barocă construit în prima parte a secolului al XIX-lea. El arată și acum, pe interior și pe exterior, exact ca atunci. Nu s-a modificat nimic la prima clădire din Europa iluminată artificial, cu lămpi pe acetilenă. Din 1957, a intrat pe lista naţională a monumentelor de istorie, artă şi arhitectură. El va fi pus în valoare, la 200 de ani de la deschidere, prin noile tehnologii media şi digitale. Este pentru prima oară, în istoria de două secole a teatrului, când vor fi efecutate şi lucrări de reamanejare în zona adiacentă clădirii, spune Alina Strugariu de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest:

"Obiectivul general al proiectului este creșterea atractivității turistice a orașului Oravița prin restaurarea și valorificarea durabilă a acestui obiectiv de patrimoniu de clasă A, care să contribuie astfel și la dezvoltarea economică a zonei. De asemenea, pe lângă restuararea și conservarea Teatrului "Mihai Eminescu", care ar urma să fie inclus în circuitul turistic local, regional și național, investiția mai cuprinde și amenajarea parcului din fața teatrului. Valoarea totală a proiectului depășește 10 milioane de lei, din care 9,28 milioane lei finanțare nerambursabilă, asigurată prin #Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Beneficiarul investiției - "Lucrări de restaurare, conservare și dotare la Teatrul Mihai Eminescu - Clădire monument istoric LMI CS-II-M-A-11154 și amenajarea peisagistică a parcului adiacent" este Primaria Oravița".


Prin Teatrul din Oravița au trecut, de-a lungul anilor, personalităţi marcante ale culturii noastre, precum Mihai Eminescu cu trupa de teatru "Pascaly", Constantin Nottara, Constantin Tănase, Ciprian Porumbescu sau George Enescu.

Acum, Teatrul Vechi revine la viață, cu bani europeni!


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 01.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-01 10:03:00
Vizualizari: 131
TiparesteTipareste