Prima Strategie cuprinzătoare a UE privind drepturile copilului, adoptată de Comisia Europeană

prima strategie cuprinzătoare a ue privind drepturile copilului, adoptată de comisia europeană Comisia Europeană a adoptat prima Strategie cuprinzătoare a UE privind drepturile copilului, precum și o propunere de recomandare a Consiliului de instituire a unei garanții europene pentru copii.

Dreptul copiilor de a-și valorifica pe deplin potențialul, indiferent de mediul social din care provin este unul dintre punctele esențiale ale noii Strategii a UE. Pentru a combate sărăcia și excluziunea socială în rândul copiilor, Comisia dorește să instituie o garanție europeană pentru copii. 


De asemenea, Comisia va aborda problema sănătății mentale a copiilor și va contribui la sprijinirea introducerii unei alimentații sănătoase și durabile în școlile din UE. Comisia își fixează ca obiectiv îmbunătățirea standardelor în materie de educație și îngrijire timpurie la nivelul UE și construirea unui sistem de educație incluziv și de calitate. Dreptul copiilor de a duce o viață ferită de violență este un alt domeniu tematic vizat de noua strategie. Actele legislative menite să combată violența bazată pe gen și violența domestică și prezentarea de recomandări pentru a împiedica practicile vătămătoare împotriva femeilor și a fetelor sunt abordate în strategie. 


De asemenea, dreptul copiilor la o justiție care este în interesul lor, indiferent dacă sunt victime, martori, suspecți, acuzați de săvârșirea unei infracțiuni sau părți în cadrul unei proceduri judiciare. 


În calitate de raportor Renew Europe, europarlamentarul Ramona Strugariu a avansat propuneri care se regăsesc în noua Strategie europeană privind drepturile copilului. O nouă strategie necesară, în condițiile în care este nevoie de o legislație coerentă care să adreseze în mod corespunzător provocările cu care ne confruntăm astăzi la nivel european, consideră europarlamentarul Ramona Strugariu:

"Strategia are în vedere faptul că violența și abuzul asupra copiilor au crescut în această perioadă și putem exemplifica cu cifre. Evident, trebuie să vorbim și de creșterea inegalităților sociale. Poate mai mult decât oricând, în această perioadă de criză copiii s-au confruntat cu inegalități, sărăcie, lipsa accesului la unele servicii de bază. Strategia are în vedere drepturile copiilor cei mai vulnerabili, cei mai afectați de sărăcie, de lipsa accesului la educație, de asemenea, ale copiilor din familii monoparentale și ale celor care se confruntă cu tot felul de situații de fragilitate și vulnerabilitate, pe care trebuie să le adresăm mult mai serios. Strategia are în vedere și drepturile copiilor în era digitală, pentru că agențiile de specialitate transmit semnale foarte serioase în acest sens, este tot mai mare nevoie de măsuri pentru prevenirea și combaterea violenței și de promovarea unei justiții în interesul copiilor. 

Este un subiect pe care încercăm să-l abordăm și să-l adaptăm cu toate statele membre și pot spune că, din păcate, nu toate statele au adaptări în legislația națională care să vizeze interesul copilului. Referitor la spațiul online, am văzut că există niște studii recente care spun că unul din trei copii este utilizator de online. 

Pe de altă parte, estimările sunt că un copil din cinci cade victimă unor forme de de violență sexuală în spațiul european. Și avem indicii foarte clare că această criză provocată de pandemie de fapt a adâncit și agravat problema pentru foarte mulți copii care locuiesc cu agresorii sau abuzatorii. Europol a publicat chiar recent un astfel de studiu în care spune că există o corelație direct între pandemie și partajarea mult mai frecventă de imagini care conțin abuzuri în mediul online. Ca să aveți idee cât de gravă este problema în ceea ce privește abuzul sexual online asupra copiilor:  în 2010 au fost înregistrate aproximativ 23.000 de cazuri, iar în 2019 avem 725 000 de cazuri de abuzuri raportate. Or, o astfel de situație cere o schimbare de strategie și o abordare diferită".


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 02.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-02 09:05:00
Vizualizari: 450
TiparesteTipareste