Jurnal Românesc - 23.04.2021

jurnal românesc - 23.04.2021	Modalităţile prin care pot fi sprijiniţi românii care trăiesc, studiază şi muncesc în diaspora şi în comunităţile istorice au fost tema unei reuniuni care a avut loc pe 22 aprilie la sediul guvernului.

Modalităţile prin care pot fi sprijiniţi românii care trăiesc, studiază şi muncesc în diaspora şi în comunităţile istorice au fost tema unei reuniuni care a avut loc pe 22 aprilie la sediul guvernului şi la care au participat reprezentanţi ai ministerelor, administraţiei centrale şi cultelor religioase. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni transmite că discuţiile au vizat proiectele Diaspora Hub, punctul unic de contact unde românii din afara graniţelor vor putea găsi informaţii utile, şi Centrul Comunitar Mobil al Diasporei, care să asigure asistenţă itinerantă comunităţilor de români din afara ţării şi să adune date despre fluiditatea fluxului migratoriu dintr-un stat european către altul. De asemenea, s-a discutat despre politicile de reinserţie, fenomenul de "migraţie a creierelor" şi problematica redobândirii cetăţeniei române şi a echivalării diplomelor şi a studiilor. Şefa DRP, Oana Ursache, a declarat că "programele dezvoltate pentru comunităţile de peste graniţă necesită o abordare trans-instituţională" şi că astfel de întâlniri vor avea loc periodic. La rândul său, viceprim-ministrul Dan Barna a spus că îşi doreşte ca fiecare cetăţean român din străinătate “să simtă că ţara lui îi ţine o uşă deschisă în continuare".

 

Grecia a fost inclusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în lista ţărilor şi regiunilor care prezintă risc epidemiologic ridicat şi pentru care, la revenirea în România, se impune carantina sau izolarea la domiciliu timp de 14 zile. De asemenea, Republica Moldova a fost eliminată din document. În prezent, 60 de state şi teritorii se află în zona galbenă, între care Italia, Franţa, Austria, Olanda, Germania, Cehia, Belgia, Suedia, Polonia, Ungaria şi Bulgaria. Măsura carantinei nu este instituită celor care sosesc în România dacă au trecut cel puţin 10 zile de la data la care au primit şi a 2-a doză de vaccin anti-COVID-19, dacă pot dovedi prin documente că în ultimele 90 de zile au fost infectate cu SARS-CoV2 şi acum au imunitate dată de prezenţa anticorpilor, sau dacă rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile şi prezintă un test negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în ţară. În decizia sa din 22 aprilie, CNSU a mai decis acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina, respectiv transferul de combinezoane, măşti chirurgicale, viziere şi măşti standard FFP2 şi FFP3. CNSU precizează că la actualizarea "listei galbene" au fost utilizate datele publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor aferente perioadei  4 - 18 aprilie.

 

Meşteşugari, etnografi, muzeografi şi oameni din toate colțurile României vor participa la un eveniment online organizat pe 24 şi 25 aprilie de Şcolile Româneşti "Nicolae Iorga" din diaspora. Organizatorii transmit că sâmbătă şi duminică, Basarabia îşi dă întâlnire cu Bucovina, Moldova, Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş. Invitaţii vor prezenta tradiții şi obiceiuri de Paşti din zona din care provin, curiozități şi activități inedite cu care se îndeletnicesc oamenii locului. Manifestarea este transmisă în direct pe pagina de Facebook a Şcolii Româneşti "Nicolae Iorga" din Liverpool, sâmbătă şi duminică începând cu ora 20.00 ora României.

 

Programul "Conferințele Leon Feraru", organizat online de reprezentanța Institutului Cultural Român la New York, continuă pe 24 aprilie cu profesorul de studii americane Cristina Chevereșan, prorector al Universității de Vest, care va vorbi despre stadiul actual al americanisticii românești, marile reușite și provocări ale disciplinei, precum și perspectivele colaborării transatlantice în acest domeniu. Proiectul, realizat împreună cu Centrul de Studii Sud-Est Europene al Universității Columbia, are drept scop crearea unui spațiu al dialogului intelectual româno-american care să scoată în evidență cele mai valoroase contribuții românești, americane și internaționale, în domeniile istorie, literatură și arte, politologie şi relații internaționale. Seria a început pe 13 ianuarie şi se desfăşoară până pe 9 iunie. Programul complet se găseşte pe site-ul icr.ro şi pe pagina de Facebook a ICR New York.

 

Evenimentul multidisciplinar "Tzara.Dada.Azi”, a fost transmis în premieră de ICR Tel Aviv cu prilejul aniversării a 125 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara. Invitaţi au fost directorul Muzeului Janco-Dada din Ein Hod, Raya Zommer-Tal, criticul de artă și director al Muzeului de Artă Recentă din București, Erwin Kessler, istoricul literar Paul Cernat, de la Universitatea din București şi poeţii Marlena Braester și Eran Hadas. Programul a inclus lecturi de poezie, fragmente video inedite cu exponate din Muzeul Janco-Dada, imagini de arhivă cu Tristan Tzara, prezentări ale mișcării Dada şi ale principiilor sale fondatoare, precum şi o privire de ansamblu a influenței exercitate de Tristan Tzara asupra generației actuale de scriitori. Înregistrarea evenimentului se găseşte pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale ICR Tel Aviv.

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 23.04.2021

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-04-23 11:45:00
Vizualizari: 205
TiparesteTipareste