Daniel Prelipcean, tânărul fizician care ciocnește particule în acceleratorul de la CERN

daniel prelipcean, tânărul fizician care ciocnește particule în acceleratorul de la cern	Daniel Prelipcean are 24 de ani este originar din Rădăuţi, judeţul Suceava şi conduce filiala din Elveţia a Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

Daniel şi-a obţinut licenţa în matematică-fizică, dar mai departe, la master, a ales fizica particulelor elementare şi cum nu există un loc mai bun pentru studiul acestui domeniu decât Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară, CERN, s-a mutat la Geneva în iunie 2020, unde lucrează cu cel mai mare accelerator de particule din lume.  

"În Elveţia am ajuns prima dată acum doi ani, în 2019, pentru un Summer Student Internship, un program de stagii de vară de trei luni în cadrul CERN şi m-am îndrăgostit de CERN şi de ceea ce are de oferit zona Genevei şi am ales să revin pentru master. La CERN este o bulă. Este o societate, eu aş numi-o utopică. Un amalgam de naţionalităţi, de mentalităţi, cu oameni cu o educaţie foarte diversă, deci mi-a fost foarte uşor să mă integrez fiind egal cu ceilalţi".


Primul contact al lui Daniel cu LSRS s-a petrecut în Munchen la unul dintre evenimentele de socializare organizate de Ligă, numit "Meet the students". Spune că a întâlnit nişte oameni "foarte faini" cu care a realizat că poate construi ceva pentru sine şi pentru România. 

"Am devenit membru LSRS Germania. Am fost membru pentru opt sau zece luni, după care m-am mutat în Elveţia pentru master. În Elveţia nu a existat o filială LSRS activă şi mi-am propus să o reînfiinţez eu. Astfel am făcut uz de toate cunoştinţele pe care le am în Elveţia şi suntem o filială mică. Suntem şase oameni momentan şi încercăm să creştem. Ne-a fost un pic cam greu în perioada asta pandemică cu creşterea deoarece nu putem să mergem fizic la universiăţi. Ne-am axat doar în mediul online, care este oricum foarte plin de tot felul de activităţi. Încercăm să facem un Ghid al Studenţilo şi să începem să ne vedem, pe cât posibil. Deci suntem la început de drum şi vrem să ne formăm o echipă, să stabilim un contact şi cu ambasada sau cu diferite entităţi".


România a devenit membru CERN în 2016, iar Daniel spune că, în prezent, în cadrul institutului îşi desfăşoară activiteatea circa 230 de cercetători români şi 3-4 stundenţi de aceeaşi naţionalitate. L-am întrebat pe Daniel ce presupune activitatea sa la acceleratorul de particule şi de ce este ea importantă. 

"Studiul meu este să văd cât de multă radiaţie poate suporta acest accelerator, pentru că atunci când ciocnim particule se produce o radiaţie foarte puternică, care este foarte nocivă nu doar pentru corpul uman, ci şi pentru materialul în sine, pentru electronice, pentru detectori. Atunci când facem cercetare, sau atunci când facem ceva ce nu s-a mai făcut avem nevoie de metode ce nu s-au mai implementat. De exemplu, la CERN a fost inventat Internetul în 1989 şi menţionez asta pentru că acum, în perioada pandemică ne-am axat foarte mult pe digital pe mediul online. Deci ce vreau să spun este, chair dacă facem ceva ce pare neesenţial - fizica particulelor elementare - noi în această cercetare dezvoltăm foarte multe aplicaţii care au un rol foarte important în viaţa de zi cu zi. Şi aş menţiona detectorii de securitate la aeroport, detectorii pentru catscans (radiografii ale sistemului osos - n.r.) sau pentru x-rays (radiografii ale ţesuturilor moi - n.r.) în spital, deci facem aplicaţii diverse".


Daniel Prelipcean spune că a primit deja o confirmare pentru a continua cu un doctorat în cadrul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară. Pe termen mediu, i-ar plăcea să rămână cercetător la CERN încă 5, 10 sau chiar 15 ani. În prezent, este asistent de cercetare în cadrul Universităţii Suceava, într-o colaborare cu CERN, şi mărturiseşte că, pe termen lung, vrea să revină acasă şi să dechidă un departament de cercetare în fizica particulelor elementare la Suceava. 


"România are foarte mult potenţial şi, din ce simt, România merge în direcţia bună. Nu plănuiesc să vin acasă mâine şi să încerc să mă lupt cu morile de vânt. Sper să mă număr printre cei care vor veni peste cinci, zece, cincisprezece ani să pun în practică ceva într-un ecosistem deja creat. Nu mă consider capabil să vin acasă şi să schimb România, dar atunci când România începe să se schimbe, voi veni şi o voi sprijini să se schimbe în direcţia pe care eu o consider cea bună".


RadioRomaniaInternational · Generatia 3.0 - 25.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-25 10:02:00
Vizualizari: 1044
TiparesteTipareste