Jurnal românesc - 28.05.2021

jurnal românesc - 28.05.2021 Peste 850.000 de români au obţinut statutul de rezident în Marea Britanie până la 31 martie, după ce mai mult de 900.000 au depus cereri în acest sens, relevă datele publicate de Ministerul de Interne de la Londra.

Peste 850.000 de români au obţinut statutul de rezident în Marea Britanie până la 31 martie, după ce mai mult de 900.000 au depus cereri în acest sens, relevă datele publicate de Ministerul de Interne de la Londra. Cei mai numeroşi cetăţeni europeni care au primit noul statut sunt polonezii, peste 930.000, pe locul secund sunt românii, urmaţi de italieni, aproape 480.000, portughezi, aproximativ 360.000 şi spanioli, puţin peste 300.000. În total, peste 4,6 milioane de solicitări au fost soluţionate pozitiv de către autorităţile britanice. 53% au primit statutul de rezident permanent şi 44 de procente pe cel de rezident temporar. Din cei peste 850.000 de conaţionali, doar 33% au obţinut statutul de rezident permanent, ceilalţi primindu-l pe cel temporar, în vreme ce 77% dintre polonezi au primit statutul de rezident permanent. Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cei care au o perioadă mai mică de şedere pot transforma statutul temportar în permanent după ce cumulează perioada cerută. Termenul-limită pentru depunerea cererilor pentru unul din cele două statute de rezident este 30 iunie 2021 pentru cetăţenii europeni care se aflau pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie anul trecut.


Autorităţile din Cipru au inclus România în categoria portocalie a statelor cu risc mediu de infectare şi au revizuit condiţiile de intrare pentru persoanele care sosesc din ţara noastră. Astfel, cei care nu deţin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior călătoriei. Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt scutiţi de obligativitatea testului. De asemenea, membrii de familie ai cetăţenilor ciprioţi şi cetăţenii străini cu rezidenţă în Cipru sunt exceptaţi de la prezentarea unui test negativ, însă trebuie să efectueze un test la sosire şi să respecte măsura autoizolării până la primirea rezultatului. MAE român transmite că aceste modificări au intrat în vigoare din 27 mai şi reaminteşte că toate persoanele care intră în Cipru trebuie să prezinte o autorizaţie de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării. Aceasta se obţine prin intermediul portalului Cyprus Flight Pass - Application Process şi trebuie prezentat autorităţilor vamale cipriote, la sosire. Românii pot solicita asistenţă consulară la Ambasada ţării noastre la Nicosia, ale cărei date de contact se găsesc pe site-ul nicosia.mae.ro.


Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a anunţat că vor fi puse la dispoziţia administraţiei din Republica Moldova mai multe spaţii adecvate pentru organizarea unor secţii de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Buică a avut o reuniune de lucru cu şeful Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, Dorin Cimil, în condiţiile în care între cele două instituţii există un acord de colaborare. Cei doi oficiali au discutat despre finanţarea corectă şi transparentă a partidelor şi a campaniilor electorale, despre exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii din diaspora, despre asigurarea juridică a procesului electoral şi organizarea programelor de educaţie civică şi instruire electorală. Mai mult de 100.000 de cetăţeni moldoveni din străinătate s-au înscris pentru a participa la scrutinul din 11 iulie, între care peste 6.500 au indicat că intenționează să voteze în România. Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 s-au înscris aproximativ 60.000 de cetăţeni din diaspora, însă au votat peste 260.000.


Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul continuă seria de prezentare a patrimoniului cultural românesc prin difuzarea online, în perioada 29 - 31 mai, a unui film despre Muzeul - atelier de la Piscu. Pelicula, subtitrată în limba turcă, prezintă activitățile de păstrare și conservare desfășurate în cadrul școlii non-formale din muzeul-atelier existent în satul Piscu, din județul Ilfov. ICR Istanbul transmite că şcoala de la Piscu s-a născut din proiectele Asociaţiei Gaspar, Baltasar & Melchior, organizație non-guvernamentală cu misiune cultural-educativă, care lucrează din anul 2006, în satul menționat, veche vatră de olari, singurul din regiune în care mai există meșteri populari care practică acest meșteșug tradițional aflat în pericol de dispariție. Filmul va putea fi urmărit pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale reprezentanţei culturale româneşti în spaţiul turc.

RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc 28.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-28 12:03:00
Vizualizari: 159
TiparesteTipareste