Jurnal românesc - 17.06.2021

jurnal românesc - 17.06.2021 Guvernul României a decis acordarea unor ajutoare umanitare gratuite din rezerva Ministerului Sănătăţii pentru Ucraina şi Serbia, precum şi acordarea unor servicii medicale în vederea gestionării epidemiei de COVID-19.

Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice sau temporare se depun personal, în ţară, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte preponderent în baza programărilor on-line pe platforma epasapoarte.ro, transmite Direcţia Generală de Paşapoarte. Programul cu publicul este afişat atât pe site-ul instituţiei pasapoarte.mai.gov.ro, cât şi pe site-urile prefecturilor. Direcţia a mai anunţat că, pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor, în perioada 15 iunie - 13 august, activitatea de lucru cu publicul se desfăşoară în intervalul orar 8.00 - 20.00. De asemenea, pentru a spori capacitatea de primire a cererilor de eliberare a paşapoartelor, a fost redusă perioada de timp alocată unei programări online, de la 10 la 7 minute.

În situaţia în care nu a fost efectuată o programare prealabilă, serviciile publice comunitare de paşapoarte analizează posibilitatea primirii cererii de eliberare a documentului de călătorie, doar în cazul în care nu există intervale orare neacoperite de programări. Cei care întâmpină dificultăţi în realizarea unei programări online, pot accesa un tutorial realizat în acest sens ce se regăseşte pe prima pagina a site-ului pasapoarte.mai.gov.ro. Direcţia le recomandă persoanelor programate să respecte atât ora stabilită, cât şi măsurile de protecţie sanitară.

 

Guvernul României a decis acordarea unor ajutoare umanitare gratuite din rezerva Ministerului Sănătăţii pentru Ucraina şi Serbia, precum şi acordarea unor servicii medicale în vederea gestionării epidemiei de COVID-19. Ajutorul umanitar constă în acordarea a peste 100.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 Ucrainei şi a peste 50.000 de doze Serbiei. În ambele cazuri este vorba despre ser produs de compania AstraZeneca şi achiziţionat de ministerul Sănătăţii. Potrivit deciziei Executivului, transportul dozelor se va realiza prin structurile de specialitate ale Ministerului de Interne, respectiv prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia. Guvernul a mai adoptat o ordonanţă de urgenţă care îi permite statului român să vândă o parte din dozele de vaccin nefolosite. De la începutul campeniei de inoculare, România a mai donat peste 400.000 de doze de vaccin Republicii Moldova.

 

Asociaţia "Salvaţi Copiii" Târgu Mureş a anunţat că deschide trei noi programe destinate copiilor care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, astfel încât aceştia să fie protejaţi de riscurile sociale, psiho-emoţionale şi educaţionale. Programele, care se derulează până în decembrie 2023, sunt operaţionalizate în Târgu Mureş, Sighişoara şi Sântana de Mureş. Obiectivul proiectului, în valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de lei, este crearea unui model integrat, inovator şi sustenabil de sprijinire a dezvoltării armonioase a preşcolarilor şi elevilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, cu accent pe acces la educaţie, consiliere psihologică, activităţi recreativ-sociale şi sănătate, precum şi responsabilizarea părinţilor şi reprezentanţilor legali, a comunităţilor locale şi a altor actori reprezentativi în domeniul educaţiei şi protecţiei drepturilor copilului. Peste 86.000 de copii aveau la finalul anului 2019 părinţi plecaţi la muncă în străinătate, potrivit datelor oficiale ale serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceştia, peste 22.600 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat. "Salvaţi Copiii" arată că, la nivelul Regiunii Centru, au fost raportaţi peste 6.800 copii aflaţi în această situaţie, dintre care aproape 1.300 se află în judeţului Mureş.

 

Pianista Beatrice Cori va susţine un recital pe 21 iunie la Teatrul Vila Torlonia din Roma cu ocazia Sărbătorii Muzicii de la Roma 2021. Concertul, organizat de Conservatorul de Muzică "Santa Cecilia" din Roma, Roma Culture și Accademia di Romania la Roma, are loc cu patronajul Ambasadei României în Italia şi face parte din programul de vară al ciclului anual "Europa in Musica": stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma care se desfășoară în perioada 15 – 29 iunie. Beatrice Cori va interpreta piese de Robert Schumann, György Ligeti și Alexandr Scriabin. Accesul publicului la eveniment se va face cu respectarea regulilor de protecţie sanitară și în baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail accadromania@accadromania.it. Reprezentanţa culturală românească în capitala Italiei atrage atenţia că rezervarea este valabilă doar cu e-mail de confirmare ce trebuie prezentat la intrarea în teatru.

 

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-06-17 11:46:00
Vizualizari: 339
TiparesteTipareste