Moţiunea de cenzură, respinsă în Parlament

moţiunea de cenzură, respinsă în parlament La București, Guvernul Cîţu s-a confruntat cu prima moţiunea de cenzură, iniţiată de PSD. Dezbaterile au fost marcate de acuze între putere şi opoziţie.

Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu a trecut, marți, testul primei moțiuni de cenzură, inițiată de principalul partid de opoziție, PSD, nemulțumit de măsurile Executivului de la București în domeniile cheie de activitate şi de modul în care a fost întocmit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 234 de voturi erau necesare pentru ca demersul social-democraților să ducă la căderea cabinetului aflat în funcție de o jumătate de an, dar în favoarea moțiunii au votat doar 201 parlamentari - inițiatorii și reprezentanții AUR, ultranaţionalist. 


Parlamentarii puterii au respectat decizia coaliţiei de centru-dreapta aflată la guvernare: au rămas în sala de şedinţă a plenului comun, dar nu şi-au exprimat votul. Prin măsurile adoptate, actuala guvernare PNL-USR/PLUS-UDMR nu respectă dreptul la educaţie şi sănătate, ignoră prevederile constituţionale şi promovează politici economice care duc la scăderea nivelului de trai, au susținut social-democrații în timpul dezbaterilor. 


Liderul PSD, Marcel Ciolacu: "Miliarde de euro împrumutate nu au ajuns nici la copii, nici la pensionari, nici la mediul privat. Au ajuns tot la prietenii dumneavoastră de partid. Nimic la români! Nimic la agricultură! Nimic la educaţie şi sănătate! Nimic la firmele româneşti! Totul la voi! Aţi distrus sistematic orice urmă de încredere şi credibilitate a campaniei de vaccinare."


Economia României a reuşit să treacă peste cea mai mare criză din ultimii 100 de ani, iar coaliţia este puternică şi pregătită să guverneze în continuare, deşi PSD a boicotat din Parlament reformele iniţiate de Guvern, a venit replica celui direct vizat de moțiune, Florin Cîţu: "Aţi panicat românii şi atât! Uite că economia merge foarte bine. Rata inflaţiei este mai mică decât în orice altă perioadă în care România era guvernată de socialişti, dobânzile la fel. Veniturile românilor cresc cu aproape dublu faţă de rata inflaţiei. Dobânzi mai mici, venituri care cresc mai repede ca rata inflaţiei - lecţie de economie. Aşa creşte puterea de cumpărare! Şi locuri de muncă." 


Acuze la adresa guvernului a adus și co-președintele AUR, George Simion. CFR-iştii sunt foarte nemulţumiţi de faptul că nu există nicio viziune pentru transportul feroviar din România, a spus el, la fel, transportatorii, proprietarii de restaurante, care spun că nu au fost ajutați în niciun fel, micul producător român nu este protejat, nu are acces în hipermarketuri, în timp ce preţurile au crescut, iar viaţa e din ce în ce mai grea. 

"Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a picat. Revoluţia bunei guvernări merge mai departe. Spre deosebire de semnatarii exerciţiului de demagogie ipocrită de azi - a spus, de cealaltă parte, vicepremierul Dan Barna, co-președinte USR PLUS - noi încercăm să facem ţara asta mai bună. Planul acestui Guvern şi al coaliţiei este de a implementa nişte reforme pe termen lung, nişte reforme robuste pentru România".

RadioRomaniaInternational · Moţiunea de cenzură, respinsă în Parlament 30.06.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-06-30 12:10:00
Vizualizari: 403
TiparesteTipareste