Jurnal românesc - 07.07.2021

jurnal românesc - 07.07.2021 Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă că a primit 256 de cereri de finanţare, în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submăsurii privind instalarea tinerilor fermieri din diaspora.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă că a primit 256 de cereri de finanţare, în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submăsurii privind instalarea tinerilor fermieri din diaspora. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că sprijinul acordat prin această linie de finanţare este 100% nerambursabil şi, în prezent, este de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole pe care o va dezvolta tânărul fermier. AFIR arată că cele mai multe cereri de finanţare, 46, au fost depuse de solicitanţii reveniţi din străinătate în judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a se instala prima oară într-o exploataţie agricolă şi că valoarea acestor cereri este de 1,87 milioane de euro. 42 de solicitări au fost depuse de tineri reveniţi în judeţul Bihor şi se ridică la valoarea de 1,72 milioane de euro. De asemenea, cereri în valoare de peste 760.000 de euro au fost depuse de 19 tineri fermieri reveniţi în ţară în judeţul Dolj, în vreme ce 18 fermieri întorşi în judeţul Cluj au solicitat fonduri de 750.000 de euro. AFIR precizează că toate cererile de finanţare depuse sunt în proces de evaluare, iar la finalul acestuia va publica Rapoartele de selecţie pe pagina oficială, afir.info, la secţiunea Rapoarte şi Liste.


Eurodeputatul român Eugen Tomac a făcut apel la cetăţenii Republicii Moldova să iasă duminică la vot pentru a scăpa de influenţa Moscovei şi a spus că Uniunea Europeană trebuie să-şi regândească întreaga arhitectură pentru combaterea dezinformării. "Eu cred că ne aflăm în plin război, un război cu arme non-militare, pentru că ceea ce se întâmplă în prezent ştim foarte bine. Ei creează ştiri false, ei dezinformează, ei manipulează, Putin suspendă oricând drepturile omului atunci când interesul i-o dictează, subminează democraţia şi răspunsul nostru trebuie să fie foarte dur", a spus Tomac în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. El a apreciat că UE are nevoie de un comisar pentru combaterea dezinformării şi apărarea democraţiei, domeniu care ar necesita un buget de un miliard de euro şi a cărui menire ar trebui să fie, printre altele, "apărarea presei libere din statele asociate şi statele membre." Tomac l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin de imixtiune în procesul electoral din Republica Moldova prin crearea de partide politice şi de instituţii media "prin care încearcă să ţină acest stat în zona sa de influenţă" şi a cerut blocului comunitar un răspuns mai ferm. Cetăţenii moldoveni sunt chemaţi la urne pe 11 iulie pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul de la Chişinău, în cadrul unui scrutin legislativ anticipat.


România participă la ediția 2021 a Voices of Europe - eveniment internațional interdisciplinar, organizat de Reţeaua Institutelor Culturale din Uniunea Europeană în colaborare cu delegația UE în Israel și cotidianul Haaretz. Evenimentul cuprinde o serie de podcast-uri în limbile engleză și ebraică, pe teme de actualitate pentru publicul israelian, referitor la mediul social, cultural și politic din Europa. România este reprezentată de directorul Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, care va apărea în episodul intitulat "The Global Struggle" şi de președintele Festivalului de Film Evreiesc Bucureşti, Dan Michael Schlanger, în episodul cu titlul "Imagination and Creativity in the New Digital Age". Ediția din acest an a Voices of Europe este moderată de analistul politic și prezentatorul TV israelian Oren Nahari şi se desfăşoară până pe 23 august pe platformele Apple, Google şi Spotify. Participarea românească este susţinută de ICR Tel Aviv, iar alături de specialiştii români participă şi invitaţi din Polonia, Austria, Germania, Lituania, Franța, Italia, Spania și Israel.


Ediţia în limba portugheză a romanului "Cu inima smulsă din piept", de Radu Paraschivescu, în traducerea lui Corneliu Popa, va fi lansată pe 8 iulie la Lisabona, transmite Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei. La eveniment vor participa directorul editurii Guerra e Paz, scriitorul și eseistul Manuel Fonseca, şeful Institutului Cultural Român de la Lisabona, Daniel Nicolescu, și profesorul de istoria artei medievale de la Facultatea de Științe Sociale și Umane a Universității Nova din Lisabona, Carla Varela Fernandes. Radu Paraschivescu este prozator, traducător, jurnalist și redactor de carte. A lucrat ca profesor de engleză, bibliotecar, documentarist și redactor de carte la editurile Olimp, Elit și RAO. În prezent lucrează la editura Humanitas. A tradus aproape 60 de cărți din autori englezi, americani, canadieni și francezi şi a scris ocazional articole pentru publicaţii precum România literară, Lettre Internationale, Dilema Veche, Orizont, Tomis sau Banatul.

RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 07.07.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-07-07 11:15:00
Vizualizari: 281
TiparesteTipareste