Cule din Oltenia, readuse la viaţă datorită finanţărilor europene

cule din oltenia, readuse la viaţă datorită finanţărilor europene Culele, clădirile fortificate ale Olteniei, sunt readuse la viață prin două proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional si Programul Transfrontalier Cross Border Cooperation.

Două cule, un conac, un muzeu interactiv al satului, ateliere de meștesuguri, toate acestea vor deveni realitate  într-un viitor nu prea îndepărtat. Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, ne lansează o primă invitație să le vizităm primăvara viitoare.

"Vorbim de cula de la Cernătești și cula de la Brabova, împreună cu Primăriile respective am scris două proiecte pe POR, sunt finanțate, sunt în curs de execuție,  95% cula de la Brabova este gata, 75% cula de la Cernătești, ca și reabilitare.

Urmează în această toamnă- iarnă achizițiile de echipamente și apoi conceptul muzeal pe care  Muzeul Olteniei îl va pune la punct, astfel ca la primăvară să putem găsi acolo cula cu tot ceea ce înseamnă specificul Olteniei din secolele XVI, XVII, XVIII.

Încercăm să arătăm de ce Oltenia de deal are un specific frumos și, acolo la Cernătești, cu Primăria, reabilităm și un conac  al generalului Săulescu, pe Programul Transfrontalier. În zonă aceea am găsit o pădure și o poiană frumoasă unde vrem, ca pe lângă conac, să facem un spațiu expozițional transfrontalier unde să aducem meșteșugari."


Dezvoltarea turismului in zonă este urmărită și prin realizarea unui muzeu al satului cu un specific aparte.

"Un muzeu al satului oltenesc pentru că și Oltenia, de la Dunăre până sub munte are un specific diferit, dar în același timp unitar.

Am gasit un concept interesant, să facem ceva ca un muzeu, dar un muzeu interactiv. Acolo unde găsim case oltenești să le achiziționăm, să le reconstruim, să le transportăm și să le asamblăm acolo, sau dacă nu există, le creăm de la zero, turiștii să se poată caza, să vadă tradiția și specificul nostru, așa cum se locuia acum cîteva sute de ani în Oltenia.

Să fie un muzeu al satului, dar să fie un muzeu interactiv, un muzeu viu.

Să poți să dormi acolo pe lavița din vechime, să fie acele sobe care se zideau într-un anumit fel, cum am văzut și la cule un circuit interesant al fumului care să facă cât mai multă căldură și sunt convins că în zonă se vor deschide și unități care să arate și specificu gastronomic."


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 12.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-12 08:41:00
Vizualizari: 272
TiparesteTipareste