Jill Biden, în Europa de Est

jill biden, în europa de est Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a mers în Europa, unde a reafirmat angajamentul Washingtonului față de Ucraina.

Jill Biden , soția președintelui american Joe Biden, a făcut la sfarșitul săptămanii trecute o vizită în Europa de Est, pentru a-şi exprima sprijinul pentru refugiaţii ucraineni. Prima oprire a fost in Romania, la baza militara de la Mihail Kogalniceanu unde sunt militari americani si ai NATO.  La București, după ce a participat la un briefing organizat de ambasada SUA pe tema eforturilor umanitare ale agenţiilor ONU, ONG-urilor şi Guvernului României, Jill Biden, care îşi păstrează postul de profesoară în SUA, a vizitat o şcoală publică care găzduieşte refugiaţi.

 

I-a fost alături Carmen Iohannis, sotia președintelui roman Klaus Iohannis, profesoară la rândul ei. "Suntem cu voi", a spus Jill Biden, după ce a ascultat poveştile sfâşietoare ale mamelor şi copiilor ucraineni care au fugit de invazia rusă în România. Soţia președintelui american a definit "formidabilă" demonstraţia de solidaritate şi s-a declarat "inspirată de românii care îi primesc pe toţi aceşti refugiaţi în casele lor, oferindu-le hrană, îmbrăcăminte, adăpost şi inimile lor". Numai că "acesta este doar începutul", a avertizat ea, subliniind că SUA şi aliaţii săi trebuie să facă mult mai mult pentru a ajuta Ucraina. La rândul său, Carmen Iohannis a afirmat că a ştiut mereu că poporul român este ospitalier, dar a amintit şi eforturile autorităţilor.

 

O discuţie cu Jill Biden a avut şi consilierul de stat, Mădălina Turza, care i-a prezentat strategia pentru criza umanitară a refugiaţilor din Ucraina. România este 'acasă' pentru sute de mii de copii, femei, persoane în vârstă care au fugit din calea războiului, iar efortul făcut de români în această perioadă va rămâne simbol al solidarităţii şi al înţelepciunii unei naţii care a deschis semenilor uşa spre pace şi libertate, a transmis, la rândul său, premierul Nicolae Ciucă.

 

Vizita lui Jill Biden în Romania a avut loc loc la mai puţin de două luni după cea a vicepreşedintelui american, Kamala Harris. De la Bucuresti, Jill Biden a ajuns în estul Slovaciei, pentru a-i vizita pe militarii americani dislocaţi acolo, precum şi pe femeile şi copiii care au fugit de invazia rusă din Ucraina. Ea a vorbit cu familiile refugiaţilor, cu voluntarii şi cu angajaţii autorităţilor locale la un centru pentru refugiaţi din oraşul Kosice, unul dintre principalele puncte de tranzit pentru peste 400.000 de refugiaţi ucraineni care au trecut graniţa cu Slovacia, de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

 

În cadrul unei vizite inopinate, din Slovacia, coloana de maşini în care se afla prima doamnă a Statelor Unite a traversat graniţa în Ucraina pentru scurt timp, intrând într-o zonă de război activă, într-o mișcare rară pentru soția unui președinte în exercițiu. Jill Biden s-a întâlnit cu prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, într-o şcoală de langă graniţă.  Ea a spus că vizita, ce a coincis cu Ziua Mamei, sărbătorită în cea mai mare parte a lumii, a avut scopul de a demonstra sprijinul pentru populaţia Ucrainei. Peste 5,8 milioane de oameni au fugit din această țară, după invazia rusă.

 

RadioRomaniaInternational · Jill Biden, în Europa de Est

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-05-09 11:27:00
Vizualizari: 444
TiparesteTipareste