Jurnal românesc - 17.05.2022

jurnal românesc - 17.05.2022 Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a elaborat şi pune la dispoziţia cetăţenilor români un document online de tip "Smart Flyer".

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a elaborat şi pune la dispoziţia cetăţenilor români un document online de tip "Smart Flyer", o broşură care conţine informaţii utile referitoare la paşii de urmat pentru obţinerea vizei necesare pentru a călători în Statele Unite ale Americii. MAE informează că, prin simpla accesare a codurilor QR, incluse în acest document, românii care intenţionează să călătorească în SUA, în scop turistic sau de afaceri, pentru mai puţin de 90 de zile, şi care intenţionează să depună cereri pentru obţinerea vizei temporare de tip B1/B2, vor fi direcţionaţi către formularul DS-160, a cărui completare este necesară pentru acest tip de viză şi vor afla informaţii despre achitarea taxei de viză, încărcarea unei fotografii la standardele solicitate în aplicaţie şi programarea la interviu. MAE precizează că acest demers urmăreşte reducerea ratei de refuz a acordării vizelor pentru SUA, în aşa fel încât România să atingă pragul de 3% necesar includerii în Programul Visa Waiver.  Aderarea României la acest program american le va permite românilor să călătorească fără viză în Statele Unite pentru o perioadă de până la 90 de zile. În acest context, MAE le recomandă românilor să consulte cu maximă atenţie procesul de solicitare a vizei şi să depună cererea pentru obţinerea acesteia numai după ce se asigură că îndeplinesc condiţiile necesare. Broşura se găseşte pe site-ul mae.ro.


Aproape 3.000 de persoane au vizitat Ambasada României în Statele Unite ale Americii cu ocazia Zilei Porţilor Deschise, cel mai mare eveniment de diplomaţie publică organizat la Washington de către ambasadele ţărilor membre ale Uniunii Europene. Publicul a avut ocazia să afle informaţii inedite despre obiceiurile din ţara noastră graţie expoziţiei "Tradiţii româneşti de primăvară", pusă în scenă de Organizația Patrimoniului Românilor Americani din Minnesota. De asemenea, au putut urmări spectacole de muzică şi dansuri populare româneşti susţinute de Ansamblul Carpathia Folk Dance şi Andreea Rebăltescu-Coca. Potrivit  Ambasadei, un succes aparte l-a avut degustarea de produse tradiţionale româneşti. "Ziua Porţilor Deschise" este un eveniment prin care statele membre ale UE şi Delegaţia Uniunii Europene la Washington sărbătoresc Ziua Europei. Acestea îşi deschid uşile pentru publicul american şi le oferă celor interesaţi oportunitatea de a cunoaşte patrimoniul cultural şi tradiţiile naţionale ale statelor din blocul comunitar.


România a fost principalul avocat și militant al integrării europene a Republicii Moldova, iar succesul Chişinăului pe plan european se datorează în mare parte Bucureştiului, a declarat, la Radio Chișinău, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu. Acesta a afirmat că administraţia de la București și europarlamentarii români promovează mereu acest deziderat de integrare europeană, iar acum urmează susținerea, la Bruxelles, pentru acordarea statutului de stat candidat la aderare, statut care va aduce beneficii considerabile. "Aspirațiile europene ale Republicii Moldova nu pot decât să ne apropie (...) Viitoarea integrare în UE va însemna automat și dispariția graniței de pe Prut, ceea ce foarte multă lume își dorește", a spus Dupu. El a amintit şi de proiectele de infrastructură finanțate de statul român în stânga Prutului, precum podurile de la Ungheni şi Giurgiulești, şi a dat asigurări că acestea vor continua, pentru că România nu a avut niciodată o problemă în a susține financiar Republica Moldova. Adrian Dupu a mai afirmat că, în această perioadă, relațiile bilaterale sunt mai apropiate ca niciodată, cele două state au viziuni similare, iar România este extrem de deschisă în a oferi sprijin.


Nava-şcoală "Mircea", cu peste 90 de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale la bord, a revenit în ţară la 16 mai, după aproximativ două luni de marş internaţional de instrucţie, transmite Statul Major al Forţelor Navale. Velierul a încheiat, astfel, primul marş internaţional de instrucţie din 2022 şi a lăsat ancora în Portul Militar Constanţa în timp util, pentru a marca împlinirea a 83 de ani de la intrarea în serviciul Forţelor Navale Române. Nava-şcoală a plecat din România la 24 martie, după doi ani de pauză, perioadă în care a fost în reparații. Pe parcursul celor 54 de zile de marş, "Mircea" a efectuat escale în porturile Souda din Grecia, Sète din Franţa, Castellón din Spania, Napoli din Italia şi Istanbul din Turcia şi a participat la Festivalurile Maritime Internaţionale "Escala de la Sète" şi "Escală la Castello". De asemenea, membrii echipajului şi elevii navigatori au petrecut Paştele alături de comunitatea de români din Castellón de la Plana. Construit la şantierele navale din Hamburg, în Germania, velierul motorizat a fost lansat la apă la 22 septembrie 1938 şi a intrat în serviciul Marinei Militare Române la 17 mai 1939.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 17.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-17 10:32:00
Vizualizari: 145
TiparesteTipareste