Jurnal Românesc - 18.08.2022

jurnal românesc - 18.08.2022 Comisia Europeană a selectat trei proiecte culturale românești pentru a intra în competiția Premiilor Europene ale Patrimoniului Cultural - Europa Nostra 2022.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului va marca închiderea celei de-a XIII-a ediții a Programului de tabere „ARC”, sâmbătă, 20 august 2022, la muzeul Cetatea Neamț din orașul Târgu Neamț. Ceremonia de închidere va reuni reprezentanți ai Guvernului României, ai Parlamentului, ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate precum și ai autorităților publice locale județene din județul Neamț. La ediția din acest an au participat peste 1200 de elevi, studenți și tineri din 17 state aflate în jurul granițelor și Balcani, precum și din diaspora.

Timp de cinci săptămâni, profesori și voluntari din toate colțurile lumii le-au oferit copiilor și tinerilor etnici români de pretutindeni, momente de neuitat prin intermediul atelierelor de limbă română, pictură, muzică, geografie, istorie, cultură și civilizație românească. Timp de cinci săptămâni, elevi și tineri români din Ucraina, Albania, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Franța, Grecia, Italia, Austria, Germania, Portugalia, Belgia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Canada, SUA și Irlanda de Nord au redescoperit frumusețile României și s-au reconectat la obiceiurile și tradițiile românești.

 

Cultura românească este apreciată la nivel European. Potrivit Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Comisia Europeană a selectat trei proiecte culturale românești pentru a intra în competiția Premiilor Europene ale Patrimoniului Cultural - Europa Nostra 2022. Oricine dorește poate vota unul dintre proiecte până la data de 11 septembrie 2022, accesând site-ul proiectului: vote.europanostra.org Trei proiecte culturale românești se află printre proiectele câștigătoare anunțate de Comisia Europeană pentru Premiile Patrimoniului Cultural European, una dintre cele mai prestigioase competiții europene în domeniul patrimoniului, finanțate prin programul Europa Creativă și organizate cu sprijinul Europa Nostra. Marele Premiu va fi anunțat în data de 26 septembrie, la Praga.

Proiectele care reprezintă patrimonial cultural românesc sunt: Semne Cusute inițiat de Asociația Semne Cusute – Irina Corduneanu. Inițiativa își dorește să pună în valoare cămașa cu altiță, un simbol al identității culturale românești. Atelierul-muzeu Scoala de la Piscu creat de Asociația Gaspar, Baltazar & Melchior – Adriana Scripcariu și Virgil Scripcariu, proiect ce contribuie la păstrarea meșteșugului olăritului, implicarea comunităților locale, dar și a tinerei generații în promovarea moștenirii culturale românești şi proiectul de restaurare al Casei Libertății Religioase din Cluj Napoca - premiat atât pentru contribuția avută în regenerarea urbană și influențarea procesului de conservare a altor clădiri din zonă, cât și pentru promovarea toleranței și a dialogului intercultural. “Păstrarea și promovarea valorilor culturale românești ne aduc mai aproape de casă, oriunde ne-am afla și reprezintă una dintre prioritățile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni”, este mesajul postat pe pagina oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

 

Aproape 41.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional, la acest moment, iar alte 196 de posturi sunt disponibile în Spaţiul Economic European (SEE), prin reţeaua Eures, arată datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Dintre acestea, aproape 200 de locuri de muncă sunt în străinătate. Angajatorii europeni pun la dispoziţie, prin intermediul reţelei Eures România, 196 locuri de muncă vacante, în: Belgia; Germania; Polonia, Olanda, Norvegia, Finlanda, Danemarca şi Malta. Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă în Spaţiul Economic European pot consulta ofertele la adresa www.anofm.ro/EURES, iar cei care vor să ocupe un post în Româna se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

 

România și Italia se află pe ultimele locuri în Uniunea Europenă în ceea ce privește gradul de satisfacție al cetățenilor față de serviciile din administrația publică. Iar munca inteligentă a înrăutățit lucrurile. În 2022, Italia ocupă locul 24 în rândul țărilor Uniunii Europene în ceea ce privește gradul de satisfacție al cetățenilor față de serviciile publice. Italia se situeză la coada Uniunii Europene, alături de România, Bulgaria și Grecia, potrivit unui raport al Confartigianato remis presei. Confartigianato Imprese este cea mai reprezentativă organizație din Italia pentru meșteșugari, microîntreprinderi și întreprinderi mici. Fondată în 1946, Confartigianato reprezintă peste 700.000 de antreprenori asociați. Are sediul la Roma și o filială la Bruxelles.

Potrivit raportului Confartigianato, 31,6% dintre cetățenii care au vizitat un birou public între mai 2020 și ianuarie 2022, echivalentul a aproximativ 6,3 milioane de persoane, și-au exprimat nemulțumirea sau au constatat o deteriorare a calității serviciilor oferite de administrația publică, fie din cauza întârzierilor în furnizarea serviciilor online (indicate de 73,6%), fie din cauza nepregătirii personalului în gestionarea acestor servicii (77%). În opinia unei treimi dintre utilizatori, problemele de ineficiență existau și înainte de adoptarea muncii la distanță, în timp ce pentru celelalte două treimi, munca inteligentă a afectat negativ calitatea serviciilor publice. "O administrație publică eficientă, capabilă să țină pasul cu antreprenorii, este o prioritate pentru a facilita activitatea economică și pentru a fi atractivă pentru investitori. Resursele puse la dispoziție de Planul National de Redresare şi Rezilienţă, reprezintă o oportunitate care nu trebuie ratată pentru reformele de simplificare necesare. Digitalizarea, interoperabilitatea și standardizarea procedurilor sunt ingredientele fundamentale pentru o adevărată inovare în administrația publică", sunt concluziile rezultate în urma raportului.

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 18.08.2022

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-08-18 12:57:00
Vizualizari: 297
TiparesteTipareste