JAI a respins aderarea României si Bulgariei la Schengen

jai a respins aderarea româniei si bulgariei la schengen Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins, joi, aderarea României si Bulgariei la spaţiul european de libera circulatie Schengen, cu două voturi împotrivă.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne  (JAI) a respins, joi, aderarea României si Bulgariei la spaţiul european de liberă circulatie Schengen. Austria şi Olanda au votat împotrivă. Viena a invocat ca motiv al votului negativ creşterea migraţiei ilegale, iar Olanda a precizat că se opune doar aderării Bulgariei.  


Croatia a primit unda verde pentru aderare de la 1 ianuarie 2023. 


Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat că lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români. "România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic". 

România va continua să acţioneze cu responsabilitate, hotărâre şi bună credinţă în direcţia consolidării securităţii interne a Uniunii Europene, aşa cum a făcut-o şi până în prezent”, mai spune șeful statului. Iohannis mulţumeşte tuturor statelor membre şi Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE şi în consolidarea proiectului european, au susţinut aderarea ţării noastre la Schengen."Sprijinul şi solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european".Premierul României, Nicolae Ciucă a declarat că, în calitate de prim ministru și cetățean român,, își exprimă ”profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen.”  ”Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porţile spaţiului Schengen ca o recunoaştere a pregătirii noastre, dar şi a eforturilor continue de ani de zile pentru protejarea graniţelor externe europene. Toate - cu o singură şi nejustificată excepţie: Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat intrarea României. (...) Regretăm sincer şi nu înţelegem poziţia inflexibilă arătată de Austria", a mai spus Nicolae Ciucă, joi, la Palatul Victoria.


Marcel Ciolacu, preşedintele PSD (partid aflat la co-guvernare), a declarat că majoritatea  statelor membre ale Uniunii Europene (UE) a spus astăzi că România merită în Schengen! ”O majoritate covârşitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevăraţi ai ţării noastre le mulţumesc! (...) . ”Unitatea şi stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-şi abandoneze camarazii europeni şi să servească - în schimb - intereselor Rusiei”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de facebook.


Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR (la co-guvernare) a afirmat că: "Veto-ul Austriei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o atitudine 'incorectă, imorală, lipsită de argumente solide".


Cătălin Drulă, președintele USR, partid aflat în opoziție,  critică votul Austriei prin care România nu a fost primită în spaţiul Schengen, menţionând "Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare".


George Simion, preşedintele AUR (opozitia nationalista), consideră că respingerea intrării României în Schengen este un  ”eşec al actualului Guvern de la Bucureşti şi al preşedintelui Klaus Iohannis”.www.rri.ro
Publicat: 2022-12-08 17:23:00
Vizualizari: 636
TiparesteTipareste