Marca poştală scrie istorie

marca poştală scrie istorie Puţină lume ştie că în România există un Muzeu Naţional Filatelic, înfiinţat în 2004. În prezent, deşi s-a păstrat titulatura, Muzeu Naţional Filatelic este secţie componentă a Muzeului Naţional de Istorie al României.

Puţină lume ştie că în România există un Muzeu Naţional Filatelic, înfiinţat în 2004. În prezent, deşi s-a păstrat titulatura, Muzeu Naţional Filatelic este secţie componentă a Muzeului Naţional de Istorie al României. Ne-a spus de unde a venit nevoia creării acestui muzeu, Alexandru Cristian Voicu, curator în cadrul Muzeului Naţional de Istorie al României: 

"Nevoia a venit din faptul că, după ce România a devenit membră a Uniunii Poştale Universale, în 1874, Poşta Română  a adunat de-a lungul timpului tot mai multe obiecte filatelice, nu doar cele emise în România, ci şi prin schimburi filatelice. S-au adunat în special mărci poştale din ţările străine, ţările membre UPU, astfel încât după 1990 s-a simţit această nevoie de creare a unei instituţii care să fie specializată pe această ştiinţă auxiliară a istoriei, filatelia. Colecţia filatelică a României este una dintre cele mai bogate colecţii filatelice din lume, este estimată undeva la 17 milioane de obiecte. Ea conţine în principal mărci poştale româneşti, începând cu celebrul "Cap de bour" şi până în prezent, mărci poştale din ţări străine, de pe toate continentele, inclusiv din insulele Pacificului. Conţine o parte foarte importantă de efecte poştale, machete de mărci poştale, în special începând din perioada interbelică, cărţi poştale ilustrate, semi-ilustrate, modelare de culoare, şi anume timbrele colorate, înainte de a li se da "bunul de tipar" pentru a se vedea cât de bine arată cu anumite culori. Mai avem şi matriţe, pentru că primele mărci poştale româneşti, "Capul de bour", sau "Principatele Unite", sau "Cuza" , Carol cu favoriţi, Carol cu barbă au fost realizate cu matriţe ori metalice, ori cu pietre litografice, astfel încât avem şi aceste obiecte foarte importante pentru istoria filatelică românească şi istoria poştală."


L-am întrebat pe Alexandru Cristian Voicu ce valoare mai poate avea astăzi o marcă poştală, când poşta este în prepondereţă electronică: 

"Timbrele vechi, mărcile poştale clasice, cum li se spune, au o valoare monetară destul de importantă, ele spun povestea unui trecut, spun povestea unei ţări, aşa cum a fost ea, reflectă istoria. Să nu uităm că în primul rând, marca poştală, alături de monedă,arată independenţa unui stat şi, în al doilea rând, aceste două obiecte conţin şi un element foarte important de propagandă. Dacă de uiţi în emisiunile filatelice din diferite ţări şi în special din ţările care au trecut prin mai multe regimuri politice de facturi diferite, inclusiv România, putem observa în aceste mărci poştale trecerea de la un regim la altul. Este o modalitate în care subiectele tratate, subiectele propuse pentru a fi reprezentate pe mărcile poştale se schimbă foarte clar. De exemplu trecerea de la monarhie la regimul comunist se reflectă foarte bine în mărcile poştale, pentru că brusc încep să apară elemente precum proletari, ţărani pe mărcile poştale, ceea ce nu se mai întâmplase până la acel moment."


O temă de studiu pentru pasionaţi şi nu numai! Studierea emisiunilor de mărci poştale poate să ne lărgească cunoaşterea în foarte multe domenii, în mod neaşteptat. Găsim "Sportivi de aur ai României", "Uniformele regalităţii româneşti", "Reginele României", "Motoarele, pasiune regală", modele de ii din diferite zone ale ţării, asta ca să dăm doar câteva exemple autohtone. 

Alexandru Cristian Voicu ne-a spus că nu are încă o colecţie de mărci poştale preferată, dar că este impresionat de machetele din colecţia muzeului: 

"Îmi trec prin mână machete de mărci poştale mă simt oarecum onorat să le pot vedea, mai ales că cele din perioada interbelică sunt realizate de artişti consacraţi, sunt realizate cu o măiestrie ce nu mai poate fi egalată. Asta apropo şi de valoarea pe viitor a mărcii poştale, pentru că o marcă poştală din prezent nu va putea valora nicodată la fel de mult ca o marcă poştală clasică, indiferent cât timp va trece. Îmi plac toate machetele pe care le am şi fiecare timbru este interesant şi important, pentru că fiecare timbru (CUT  arată) îţi poate indica câte ceva despre ţara respectivă, despre societatea respectivă, despre moment, despre mentalitate. Şi consider că în ansamblul istoric aceste obiecte sunt foarte importante."


De 18 ani, Romfilatelia este instituţia desemnată să emită timbrele şi efectele poştale româneşti. O instituţie ce a încercat în permanenţă să folosească moștenirea istorică şi să transforme, promovând marca poştală românească ca veritabil ambasador al ţării noastre.


RadioRomaniaInternational · România la ea acasă - 16.05.2023

www.rri.ro
Publicat: 2023-05-16 14:01:00
Vizualizari: 908
TiparesteTipareste