Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea Comisiei de înființare a unei Autorități Europene a Muncii.
Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea Comisiei de înființare a unei Autorități Europene a Muncii.
Aproximativ 17 milioane de cetățeni europeni locuiesc sau muncesc în prezent în alt stat membru - de două ori mai mult decât cu zece ani în urmă. UE a elaborat un corpus legislativ substanțial care reglementează diferite aspecte ale mobilității, inclusiv detașarea lucrătorilor și coordonarea securității sociale. Cu toate acestea, complexitatea aplicării efective și consecvente a normelor UE în statele membre necesită o cooperare și schimburi structurate între autoritățile naționale competente. Este nevoie, de asemenea, de resurse pentru activități comune, precum organizarea de inspecții comune sau pregătirea personalului național pentru a se ocupa de cazurile transfrontaliere.
Pentru a aborda aceste aspecte, Autoritatea Europeană a Muncii - propusă de Comisie în martie 2018 - va îndeplini următoarele sarcini: va sprijini statele membre la furnizarea de informații și servicii pentru cetățeni și întreprinderi; va facilita cooperarea și schimburile de informații dintre statele membre și a le va sprijini prin inspecții concertate și comune, în scopul de a lupta împotriva abuzurilor, a fraudei și a muncii nedeclarate; va juca un rol de mediere între statele membre în caz de litigii.
Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen:
"Am muncit foarte mult ca să revizuim normele care reglementează mobilitatea pe piaţa muncii, pentru a le face clare, echitabile şi eficiente. Autoritatea Europeană a Muncii va sprijini statele membre în implementarea şi punerea în aplicare a normelor. Ea se va afla acolo pentru a informa cetăţenii şi întreprinderile în legătură cu drepturile şi obligaţiile lor. Se va afla acolo când statele membre vor solicita unul altuia informaţii pentru aplicarea legislaţiei sau pentru a verifica în ce direcţie se îndreaptă lucrurile, în acord cu normele. Aceste lucruri se vor realiza mult mai uşor decât în trecut, pentru că vom avea ofiţeri de legătură din diferite state membre care vor lucra împreună în cadrul acestei agenţii operaţionale şi asta va crea, de asemenea, o cultură total nouă. Dar Autoritatea Europeană a Muncii se va afla, de asemenea, acolo atunci când statele membre vor simţi nevoia să organizeze inspecţii care vor trece dincolo de graniţele naţionale".
Autoritatea Europeană a Muncii va avea responsabilitatea de a sprijini rețeaua de servicii europene pentru ocuparea forței de muncă (EURES) și va prelua și consolida activitățile platformei europene pentru intensificarea cooperării în materie de combatere a muncii nedeclarate.
Activitățile sale se vor referi la normele privind mobilitatea forței de muncă și la detașarea lucrătorilor, la coordonarea securității sociale și a legislației specifice din sectorul transportului rutier.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved