Paisprezece state membre UE vor contribui cu un sprijin public de până la 8,1 miliarde EUR, recent aprobat de Comisia Europeană.
Comisia Europeană a aprobat un sprijin public de până la 8,1 miliarde EUR, pentru un proiect important de interes european comun în microelectronică și tehnologiile comunicațiilor. Acesta va veni din partea a paisprezece state membre UE.
Margrethe Vestager, vicepresedinte executivă a Comisiei Europene, pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat:
"Este un proiect important, de interes european, care a fost aprobatîn conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, ("IPCEI") pentru a sprijini cercetarea, inovarea și prima implementare industrială a microelectronicei și a tehnologiilor de comunicații de-a lungul lanțului valoric. Microcipurile sunt rădăcina sănătății industriale din Europa. Tranziţia verde şi cea digitală cer soluţii noi şi avansate. Şi de aceea trebuie să investim în realizarea de cercetări europene în domeniul chipurilor şi a dezvoltării de capacităţi de producţie. Avem nevoie de pionieri în domeniu, pentru a dezvolta soluţii eficiente industrial. Ajutoarele de stat joacă un rol cheie, în particular, în domeniile de interes comun european, iar aprobarea de astăzi vine ca urmare a aprobării de către Comisie a primului ajutor IPCEI în domeniul microelectronicii, din decembrie 2018. Acela s-a concentrat pe eficienţă energetică, fiabilitate și acuratețe a chipurilor. Pentru a vă da doar câteva exemple, o companie germană a folosit acest ajutor pentru a dezvolta o aplicaţie prin care sistemul neuronal uman era conectat fără cablu la un calculator. Au fost tot atunci fabricate şi soluţii optice bazate pe chipuri de înaltă precizie, de 10 milimetri şi mai mici decât atât."
Proiectul a fost pregătit și notificat în comun de paisprezece state membre: Austria, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia și Spania. În cadrul acestui proiect IPCEI, 56 de întreprinderi, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderi nou înființate, vor pune în aplicare 68 de proiecte. Aceste proiecte fac parte din ecosistemul mai larg al IPCEI ME/CT, care implică peste 30 de participanți asociați, inclusiv universități, organizații de cercetare și companii situate în alte cinci state membre ale UE (Belgia, Ungaria, Letonia, Portugalia și Slovenia) și Norvegia.
Aceste proiecte au ca scop să permită transformarea digitală și ecologică prin crearea de soluții inovatoare în domeniul microelectronicii și al comunicațiilor și dezvoltarea de sisteme electronice și metode de fabricație eficiente din punct de vedere energetic și care să economisească resursele.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved