În prag de sărbători, Radio România aduce iubitorilor de carte un mult așteptat cadou: Gaudeamus! Cel mai citit și mai îndrăgit târg de carte din România revine la formatul care l-a impus de peste un sfert de secol drept un reper solid al pieței de profil
Cel mai cunoscut târg de carte din România revine în format fizic, după doi ani de pandemie. La Bucureşti s-a deschis cea de-a 29-a ediţie a târgului Gaudeamus, organizat de Radio România.
Până duminică, 200 de participanţi oferă publicului o gamă extrem de variată de produse editoriale, pe diferite suporturi, adecvate tuturor vârstelor şi domeniilor de interes, muzică şi jocuri educative. Au fost anunţate peste 600 de evenimente editoriale, printre care lansări de cărţi, dezbateri, sesiuni de autografe, spectacole şi ateliere precum şi alte proiecte În premieră, în incinta târgului sunt amenajate două spaţii dedicate activităţilor interactive pentru cei mai tineri vizitatori.
Preşedintele de onoare al ediţiei din acest an este scriitoarea Ana Blandiana, care a spus că un astfel de eveniment îi ajută pe cititori şi autori să se decopere reciproc. Ea a vorbit despre importanța postului public de radio, ca organizator al evenimentului. Ana Blandiana:
"Cred că, chiar de prima oară când am fost la un târg Gaudeamus, adică atunci când el era doar câteva mese cu cărţi în foaierul Sălii de concerte Radio, mi-a dat prin minte ce idee minunată au avut cei de la Radio să pornească un târg de carte, pentru simplul motiv că târgurile de carte sunt făcute în general de editori, de asociaţii, de editori care au interesul să le facă, ca să-şi vândă cărţile. Ei bine, Radioul nu are nici un interes de acest fel, este în acest sens cel mai sufletist târg, dacă se poate spune aşa. De altfel, chiar am fost întrebată la Radio, care credeţi că este deosebirea între Târgul Gaudeamus şi alte târguri? Nu mă gândisem niciodată şi mi-am adus aminte acest gând de la început, că este un târg care n-are interese materiale, că Radioul este doar o mare instituţie de cultură şi că la baza culturii stă lectura. Deci singurul interes al Radioului este ca să se citească cărţile."
Rolul cărţii a crescut în acestă perioadă, plină de frământări - afirmă, la rândul sâu, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Răzvan-Ioan Dincă:
"Probabil că în aceste momente, în care ameninţările de la graniţă, ceea ce se întâmplă lângă noi, ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani cu această îngrozitoare pandemie, ce a afectat o întreagă umanitate, oamenii resimt durerea şi şi-o alină, probabil şi prin carte, şi dacă nu au acces la alte forme de a-şi putea alina aceste tipuri de dureri, arta, cultura, în formă scrisă sau altcumva, cred că are un rol cu atât mai important."
Toate standurile ediției din acest an se regăsesc şi în format virtual pe website-ul gaudeamus.ro. Târgul de carte inițiat și organizat de Radio România este finanţat de Ministerul Culturii, iar intrarea este liberă.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved