Un simpozion privind cooperarea în domeniul oncologiei - o perspectivă româno-belgiană - a avut loc, miercuri şi joi, în Belgia.
Un simpozion privind cooperarea în domeniul oncologiei - o perspectivă româno-belgiană - a avut loc, miercuri şi joi, în Belgia. Evenimentul, organizat de Ambasada României în această țară în cadrul seriei de evenimente dedicate diplomaţiei medicale, este a doua conferinţă pe teme de sănătate publică, în cadrul platformei care reuneşte diaspora medicală românească din Belgia. Obiectivele simpozionului au vizat prezentarea noilor iniţiative româneşti în domeniul combaterii cancerului, alături de proiectarea unei imagini de ansamblu asupra politicilor şi programelor de prevenire şi tratament a cancerului în România, Belgia şi Uniunea Europeană. De asemenea, un alt obiectiv a fost întărirea cooperării academice şi inter-universitare. Totodată, se urmărește crearea şi întărirea unei reţele a medicilor români din Belgia, comunitatea medicală românească numărându-se printre cele mai importante din Europa. Medicii români sunt consideraţi adevăraţi ambasadori ai României, ei reprezentând o punte de legătură între cele două state.
Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că România este primul stat al Uniunii Europene care a adoptat o strategie de combatere a antisemitismului şi apărare a vieţii evreilor. El a făcut această declarație la București, în cadrul Forumului Grupului de Lucru al Comisiei Europene privind combaterea antisemitismului, organizat în perioada 2-4 mai. La Forum participă peste 80 de oficiali naţionali şi europeni responsabili de lupta împotriva antisemitismului, precum şi reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti şi ai organizaţiilor internaţionale din statele membre ale Uniunii Europene, Ucraina şi Republica Moldova. Coordonatoarea Grupului de Lucru al Comisiei Europene privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreilor, Katharina von Schnurbein, a subliniat că strategia acestui grup se adresează publicului larg, pentru ca acesta să înţeleagă gravitatea Holocaustului şi să combată acţiunile antisemite, al căror număr a crescut în ultima perioadă.
Filmul românesc "Om Câine"/ "Man and Dog" va avea premiera pe 10 mai, încapitala Suediei, în prezența regizorului Ștefan Constantinescu, a actriței Ofelia Popii și a producătorului suedezJörgen Andersson, informează ICR.Producția va fi prezentată la Stockholm, după ce a avut premiera, în luna februarie a anului trecut, în Suedia, în cadrul celei de-a 45-a ediție a Festivalului de Film de la Göteborg. "Om Câine"/"Man and Dog" este o poveste despre dragoste și exil, scrisă de Andrei Epure, Ștefan Constantinescu și Jörgen Andersson, structurată sub forma unui film noir, în care se întrepătrund senzațiile de paranoia, alienare, umorul absurd și sentimentul unei iminente catastrofe. Acțiunea filmului se desfășoară în apogeul crizei sanitare provocate de coronavirus, când personajul principal, Doru, interpretat de Bogdan Dumitrache, decide să revină în România, abandonându-și locul de muncă din Suedia. Alături de câinele mamei sale, el urmărește să își confirme bănuielile legate de infidelitatea soției. "A trăi între două lumi devine, uneori, foarte greu de suportat. Am fost impresionat de modul în care actorii români răspund unor provocări dificile", punctează coscenaristul Jörgen Andersson.
ICR New York, în parteneriat
cu Slag Gallery, prezintă publicului new-yorkez expoziţia de pictură "EXPOSEDˮ,
un dialog artistic între doi artişti internaţionali: pictorul român Dan Voinea
şi cel american Paul Joseph Vogeler. Expoziţia este deschisă în Galeria
"Brâncuşiˮ a Institutului în perioada 4 mai - 23 iunie. Potrivit ICR, acest
proiect investighează ideea expunerii interpretată ca moment de criză, pentru
că îl vulnerabilizează pe cel privit în faţa celui care scrutează, fie că e
vorba de un individ sau de o colectivitate. În
această relaţie tensionată, apărarea intimităţii devine un act de curaj pentru
cel care este cercetat de privirea avidă a celorlalţi. Omul modern încearcă
să-şi protejeze corpul de această examinare continuă, să-şi apere intimitatea
de pericolul supravegherii generalizate. Cu toate acestea, intimitatea este
invadată necontenit de opinia publică şi mass-media, care pătrund cu
brutalitate, fără încetare, în obscuritatea vieţii private. Născut în 1970, Dan
Voinea a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti în 1997, oraş
unde continuă să trăiască şi să lucreze.
Paul Joseph Vogeler, născut în 1982, trăieşte şi
activează în New York şi Berlin şi este specializat în pictură şi desen.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved