Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a vizitat, în perioada 1-5 iunie, comunităţile de români din statele Colorado şi Nebraska, în cadrul turneului "50 States, One Communityˮ.
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a vizitat, în perioada 1-5 iunie, comunităţile de români din statele Colorado şi Nebraska, în cadrul turneului "50 States, One Communityˮ. În statul Colorado, ambasadorul Muraru a avut întâlniri cu membrii comunităţilor reunite în jurul bisericilor româneşti Denver Romanian Church of God, respectiv St. John the Hoezevite şi St. Dimitrie the New Orthodox Church, dar şi o întâlnire separată cu oameni de afaceri români şi americani, găzduită de un start-up cu leadership românesc - Cyber Qubits. Agenda politică a cuprins o întrevedere cu guvernatorul statului Colorado, Jared Polis, care i-a înmânat ambasadorului român o proclamaţie care recunoaşte şi onorează rolul comunităţii româneşti la dezvoltarea statului, dar şi cu primarul oraşului Denver, Michael Hancock. Întâlnirea cu reprezentanţii Biroului de Dezvoltare Economică şi Comerţ Internaţional al statului Colorado a fost un prilej de a cunoaşte profilul economic al statului - cu atât mai mult cu cât aceştia au avut o primă interacţiune cu companiile româneşti prezente în cadrul târgului economic Select USA, care a avut loc în luna mai. Ambasadorul României a avut, de asemenea, o întrevedere cu medicii şi cercetătorii români din cadrul University of Colorado Anschutz Medical, unde a fost efectuat primul transplant de ficat din lume, iar în prezent se derulează cercetări avansate inclusiv în combaterea cancerului.
România este, din nou, consistent reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid. Un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și ICR Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei, îi așteaptă, în perioada 26 mai - 11 iunie, pe vizitatorii Feria del Libro din Madrid. Potrivit ICR, printre protagoniștii evenimentelor programate se numără scriitori din România - Lavinia Braniște, Eugen Barz, Svetlana Cârstean, Mihai Firică, Moni Stănilă, Robert Șerban, Vlad Zografi; autoare din diaspora - Elisabeta Boțan, Corina Oproae; filozoful Costică Brădățan, prof. univ. dr Eugenia Popeangă, ilustratoarea Roxana Irimia și Lucian Vărșăndan, manager cultural. Programul propus de ICR Madrid cuprinde activități literare, prezentări de carte, recitaluri, dezbateri, mese rotunde, ateliere științifice pentru copii și sesiuni de autografe. Pe toată durata târgului de carte, se vor desfășura evenimente menite să contribuie la promovarea culturii române, cu precădere a literaturii române contemporane traduse în spaniolă. Sunt vizate extinderea și consolidarea dialogurilor româno-spaniole în domeniile literaturii, traducerilor și politicilor editoriale.
Italia este unul dintre principalii investitori din România, cu peste 23.000 de companii cu capital italian, a precizat ambasadorul acestei țări la București, Alfredo M. Durante Mangoni. În mesajul transmis cu ocazia celei de-a 77-a aniversări de la proclamarea Republicii Italiene, diplomatul a evidenţiat că relaţiile economice şi comerciale dintre cele două ţări sunt "solide şi echilibrateˮ. Totodată, Alfredo M. Durante Mangoni a remarcat rolul antreprenorilor italieni din România şi al românilor care locuiesc în Italia în formarea unei "punţi vitaleˮ între cele două naţiuni. 'Italienii care au ales România drept a doua patrie îşi aduc contribuţia la societatea românească prin talentul, experienţa şi dăruirea lor. Acestora le mulţumesc şi îi felicit. La rândul lor, românii care au găsit un nou început în Italia s-au integrat bine în comunităţile locale, îmbogăţindu-le prin munca lor. Aceşti cetăţeni reprezintă lucrul cel mai bun în relaţiile noastreˮ, a precizat diplomatul.
În luna mai, în regiunea Cernăuți au fost eliberate aproape 9.000 de pașapoarte pentru călătorii în străinătate și peste 2.500 de buletine de identitate, informează BucPress. Serviciul de Migrație al Ucrainei în regiunea Cernăuți a anunțat că, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, în ținut au fost emise 11.400 de pașapoarte și 2.700 de buletine de identitate. În total, de la începutul anului, locuitorii regiunii Cernăuți au obținut aproape 38.000 de pașapoarte de călătoriile în străinătate și 12.800 de buletine de identitate.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved