Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a vizitat, în perioada 1-5 iunie, comunitățile românești din statele Colorado și Nebraska, în cadrul turneului "50 de state, o comunitate".
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a vizitat, în perioada 1-5 iunie, comunitățile românești din statele Colorado și Nebraska, în cadrul turneului "50 de state, o comunitate". În Colorado, el a avut întâlniri cu membrii comunităților reunite în jurul bisericilor românești, dar și o întrevedere cu oameni de afaceri români și americani, găzduită de un start-up cu leadership românesc (Cyber Qubits).
Agenda politică a cuprins o întrevedere cu guvernatorul statului Colorado, Jared Polis, care i-a înmânat ambasadorului român o proclamație care recunoaște și onorează rolul comunității românești la dezvoltarea statului, dar și cu primarul orașului Denver, Michael Hancock. Principalele teme de discuție le-au constituit posibilitățile de cooperare în domeniul agriculturii, al energiei regenerabile, dar și al ecosistemului de start-up-uri.
În Nebraska, Andrei Muraru a cunoscut comunitățile de români formate în jurul orașelor Omaha și Lincoln, activi în domeniile juridic, academic, al securității cibernetice sau în serviciile locale. La nivel politic, întâlnirea cu guvernatorul statului Nebraska, Jim Pillen, a vizat interesul comun pe care statul american și România îl au în dezvoltarea unor soluții inovatoare în domeniul agricol, dar și în diversificarea mix-ului energetic, cu accent pe energia eoliană. De asemenea, ambasadorul român s-a întâlnit cu Don Bacon, membru republican al Camerei Reprezentanților la nivel federal, dar și cu reprezentanți ai Departamentului de Dezvoltare Economică și ai Departamentului Agriculturii.
Colocviul internaţional cu titlul « Memorie și istorie în opera lui Emil Cioran », organizat de Universitatea de la Strasbourg, în partenariat cu ICR Paris, se va desfășura în zilele de 20 și 21 iunie. Specialişti veniţi de pe toate continentele se vor întâlni, la Strasbourg, pentru a dezbate şi comunica pe tema mai sus-menţionată. Evenimentul nu întâmplator are loc în acele zile! Data de 20 iunie 2023 coincide cu comemorarea a 28 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui filosofof român şi scriitor de limbă franceză. Emil Cioran (1911-1995) s-a stabilit definitiv în Franța în 1945. După retragerea cetățeniei române de către autoritățile comuniste de la București, el a trăit la Paris ca apatrid. În anul 2009 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.
Institutul Cultural Român de la Viena organizează, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, în perioada 15 iunie - 14 iulie, expoziţia "Artiști români pe mapamond". Potrivit organizatorilor, expoziția este unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel dedicate artei contemporane românești și cuprinde lucrări din colecția avocatului George Șerban, realizate de peste 50 de artiști români care s-au stabilit în țări din întreaga lume unde au activat sau încă activează. Sunt prezentate lucrări de pictură, desen, acuarelă, litografie și sculptură. Expoziția este o pledoarie pentru artă, cu scopul de a contribui la promovarea artiștilor și creatorilor români de cultură din diaspora și de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici. Înființat acum mai bine de 200 de ani, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu este cel mai vechi din România, unul din primele înfiinţate în Europa şi cel mai mare din sud-estul Europei. Totodată, este şi primul muzeu din România distins cu Premiul UE pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra în anul 2010.
Cea de-a XXI-a ediție a Expoziției internaționale de artă contemporană Spazi Aperti se desfășoară, în aceste zile, la Accademia di Romania din Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român și sub patronajul Ambasadei României în Italia. Ediția din acest an a expoziției colective a artiștilor rezidenți ai academiilor și institutelor străine din Roma se desfășoară până pe data de 20 iunie. Proiecte de pictură, grafică, video, sunet, instalație și fotografie aduc în fața publicului o amplă diversitate a limbajului artistic și oferă o viziune curajoasă și inovativă asupra contextului contemporan. Spazi Aperti este un eveniment unic și este bazat pe un concept original creat de artiștii bursierii "Vasile Pârvan" în anul 2003. Expoziția este unul dintre reperele artei contemporane în realitatea multiculturală din capitala Italiei, fiecare ediție funcționând ca un pilon de susținere a tinerilor artiști străini.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved