Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis ambasadorilor români, pe care i-a primit la Palatul Cotroceni cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, că protejarea intereselor românilor din afara graniţelor trebuie să fie mereu prioritatea lor.
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis ambasadorilor români, pe care i-a primit la Palatul Cotroceni cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, că protejarea intereselor românilor din afara graniţelor trebuie să fie mereu prioritatea lor. El a făcut referire la haosul înregistrat la unele secţii de votare din străinătate la alegerile europarlamentare din 26 mai şi a cerut Guvernului şi autorităţilor competente să facă demersuri pentru ca situaţia să nu se mai repete vreodată. Preşedintele le-a mulţumit misiunilor diplomatice ale României care, în urma scrutinului din 26 mai, au transmis analize şi propuneri ce au dus la măsuri menite să îmbunătăţească procesul electoral. "Este acum necesar ca autorităţile responsabile să se organizeze administrativ în mod adecvat şi să implementeze eficient şi cu bună-credinţă aceste măsuri. Solicit Guvernului şi tuturor autorităţilor cu competenţe conform legii să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru punerea în aplicare a legii şi pentru organizarea în bune condiţii a votului, inclusiv prin informarea eficientă cu privire la noile prevederi ale legii - pentru a se asigura că toţi cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot neîngrădit", a declarat Klaus Iohannis.
Protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie după Brexit a fost unul dintre subiectele abordate de preşedintele Klaus Iohannis şi de prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, într-o convorbire telefonică, informează Administraţia Prezidenţială. Iohannis i-a spus premierului britanic că prioritatea majoră a ţării noastre este protejarea drepturilor cetăţenilor români din Regatul Unit cu scopul ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile de retragere din UE, efectele negative care ar putea afecta vieţile acestora să fie cât mai reduse. La rândul său, Boris Johnson l-a asigurat pe preşedintele României că protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie după Brexit reprezintă un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar acţiunile Londrei vor viza cu prioritate acest obiectiv. În ceea ce priveşte drepturile britanicilor din România după Brexit, preşedintele român a subliniat că acestea vor fi garantate, asigurându-se reciprocitatea cu drepturile românilor din Marea Britanie. Peste 400.000 de români trăiesc în Regatul Unit a cărui ieşire din Uniunea Europeană este programată pentru data de 31 octombrie 2019.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, se află până pe 29 august într-o vizită de lucru în Cipru. Demnitarul va fi primit de președintele cipriot Níkos Anastasiádis și se va întâlni cu comisarul prezidențial cipriot pentru Diaspora și Afaceri Umanitare, Photis Photiou. Ministrul român are programate întrevederi și cu reprezentanții comunității românești, cu care va discuta despre proiectele pe care MRP le finanțează pentru a veni în sprijinul acestora. De asemenea, Intotero va participa la reuniunea World Conference of Overseas Cypriots, organizație reprezentativă a diasporei greco-cipriote. Aproape 40.000 de români sunt stabiliţi în Cipru şi formează a treia comunitate de străini din această țară, informează MRP.
Ministerul Fondurilor Europene a lansat în dezbatere publică "Programul pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate". Scopul principal al acestuia este prevenirea fenomenului de abandon şcolar şi vizează exclusiv Regiunea de dezvoltare Nord Est, unde locuiesc peste 33% din totalul copiilor cu părinţii plecaţi peste hotare. Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 10 milioane de euro, din care 85% reprezintă fonduri europene. Valoarea maximă a unui proiect eligibil este de 1 milion de euro. Perioada de implementare este de maximum 36 de luni. Peste 92.000 de copii aveau în 2018 părinţii plecaţi la muncă în afara ţării şi se aflau în grija rudelor, conform Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Din aceştia, peste 16.000 de copii nu aveau niciun părinte în ţară, iar alţi aproape 13.000 aveau unicul părinte plecat la muncă în străinătate.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved