Fără contracandidat, premierul Ciucă a fost ales preşedintele PNL, la congresul extraordinar de duminică.
Premierul Nicolae Ciucă este noul preşedinte al PNL, aripa dreaptă a guvernului de coaliţie instalat anul trecut la Bucureşti. General în rezervă, fost şef al Statului Major al armatei române, Nicolae Ciucă a intrat recent în politică şi în comunitatea liberală, pe uşa deschisă larg de "inventatorul" său, preşedintele Klaus Iohannis. Atât de recent, încât a fost nevoie de o derogare pentru a putea candida la şefia partidului. El îi ia locul lui Florin Cîţu, instalat în funcţie în urmă cu doar 6 luni şi care a fost nevoit să demisioneze din cauza relaţiei contondente cu partenerul social-democrat, una care creştea riscul de rupere a coaliţiei într-un moment în care instabilitatea politică ar fi ultimul lucru de dorit. Premierul Ciucă este, în schimb, agreat de PSD şi pare garantul perfect al funcţionării coaliţiei de guvernare. Noul lider promite stabilitate, amintind că România traversează o perioadă de criză - pandemie, creşteri de preţuri la energie, alimente şi carburanţi - peste care s-a suprapus criza umanitară generată de războiul din Ucraina.
Nicolae Ciucă: "Împreună cu partenerii noştri, PSD şi UDMR, ne-am asumat implementarea reformelor şi modernizarea statului spre binele cetăţeanului, nu pentru mize mici şi certuri sterile. Românii aşteaptă de la noi rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă".
Finanţist de profesie, predecesorul lui, Florin Cîţu acuză, însă, tocmai populismul unor măsuri sociale impuse de PSD şi care ar fi generat situaţia de astăzi, caracterizată de inflaţie şi dobânzi mari. El îşi reproşează, acum, că nu a făcut un pas în spate atunci când PNL a intrat la guvernare alături de PSD. Totuşi, cineva ar trebui să-i reamintească faptul că el a fost cel care a deschis calea colaborării PNL cu PSD, după ce a provocat ieşirea USR din coaliţia de centru-dreapta instalată la guvernare în urma alegerilor din 2020.
Observatorii scenei politice spun că PNL şi-a pierdut autonomia, că mişcările sale sunt decise în altă parte, iar dovada ar fi impunerea unor astfel de lideri experimentali, de tip Cîţu sau Ciucă, fără o istorie în spate. Urgenţele impuse de contextul intern şi cel internaţional sunt altele, iar dezbaterea pe această temă se amână.
În 2024, însă, sunt alegeri, parlamentare şi prezidenţiale, iar săbiile vor fi scoase din teacă. Tot atunci, va fi relansat subiectul extrem de delicat al presupusului plagiat de care s-ar face vinovat actualul premier. O jurnalistă cunoscută pentru dezvaluirile sale în materia fraudei academice a publicat, în ianuarie, un articol în care arăta că premierul Nicolae Ciucă ar fi plagiat în teza de doctorat susţinută în anul 2003. El e deja al treilea premier implicat într-un scandal de plagiat, după social-democraţii Victor Ponta și Mihai Tudose. Noul preşedinte al PNL susţine că nu a plagiat în teza de doctorat. El spune că va avea onoarea şi demnitatea să ia o decizie privind demisia de la şefia partidului şi a Guvernului, după ce instituţiile abilitate vor prezenta concluziile pe acest subiect.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved