România va avea prima fabrică de anvelope din lume fără emisii de dioxid de carbon.
România este, deja, în Cartea Recordurilor : prin dimensiunile sale uriașe, Palatul Parlamentului de la București este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume după Pentagon, din punct de vedere al volumului se află pe locul trei pe Terra și bate toate construcțiile de pe mapamond la capitolul "greutate". Nu este sigur că și fabrica în devenire de la Oradea va intra în aceeași Carte a Recordurilor, însă, datorită ei, România va stabili, cu siguranță, o premieră : va deveni prima țară din lume în care va exista o întreprindere de anvelope fără emisii de dioxid de carbon.
Lucrările de ridicare a fabricii au început joi şi sunt realizate de compania finlandeză NokianTyres. Valoarea investiţiei este de peste 600 de milioane de euro, din care 100 de milioane îl reprezintă sprijinul acordat de Guvernul de la Bucureşti. Producţia va începe spre finalul anului 2024, iar în noua fabrică vor fi înfiinţate sute de locuri de muncă.
Lansarea oficială a investiţiei a avut loc în prezenţa premierului Nicolae Ciucă, care a declarat: "Zero emisii de dioxid de carbon - este prima fabrică de anvelope din lume care va atinge acest nivel de ambiţie. Este foarte important în demersurile care sunt în derulare, în momentul de faţă, la nivelul Uniunii Europene, la nivelul lumii, pentru protejarea mediului înconjurător şi cred că este un exemplu care poate fi urmat. Şi-a propus să aibă o componentă proprie de producere a energiei verzi şi, desigur, va beneficia şi de facilităţile pe care autorităţile locale le dezvoltă în ceea ce priveşte asigurarea energiei electrice din surse regenerabile."
Din 2024, pe porțile fabricii de la Oradea vor ieși aproximativ 6 milioane de anvelope anual. Or, aceasta presupune şi nevoia unei infrastructuri de transport care să vină în sprijinul finlandezilor de la Nokian Tyres, dar, în ansamblu, în sprijinul tuturor investitorilor români sau străini din România. De aceea, premierul Nicolae Ciucă a vizitat, în egală măsură, şantierul drumului de legătură dintre Centura Oradei și autostrada A3, ce va uni pe circa 600 de kilometri Bucureștiul de punctul vamal Borș, de la frontiera cu Ungaria. Proiectul este realizat în proporţie de aproape 55% şi costă în jur de 545 de milioane de lei (peste 1 milion de euro), bani din fonduri europene. Investiţia este considerată deosebit de importantă mai ales pentru transportul de marfă naţional şi internaţional. În opinia premierului, o asemenea investiţie dovedeşte cât de importantă este legătura dintre autorităţile locale şi cele centrale pentru realizarea unor obiective strategice.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved