Circa o jumătate de milion de români din M.Britanie au aplicat pentru a obține statutul de rezident în cadrul sistemului de înregistrare pus de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni care vor să locuiască în UK și după 31 decembrie 2020
Circa o jumătate de milion de români din Marea Britanie au aplicat pentru a obține statutul de rezident în cadrul sistemului de înregistrare pus de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni care vor să locuiască în Regatul Unit și după 31 decembrie 2020, când se încheie perioada de tranziţie convenită în negocierile pentru Brexit.
Cel mai probabil, numărul va creşte pentru că termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 30 iunie 2021 pentru cetățenii europeni care se află pe teritoriul Regatul Unit până la 31 decembrie 2020. Invitat la Radio România, coordonatorul Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra, Robert Marin, coordonator şi al Departamentului Brexit, a explicat:
"Pentru moment, până la finalul acestei perioade vor putea să lucreze în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Singura condiţie este aceea că cetăţenii români trebuie să se înregistreze pe teritoriul Marii Britanii cu noul statut, care este reglementat de acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Practic, trebuie să parcurgă o serie de etape care presupun verificarea identităţii, verificarea reşedinţei actuale şi verificarea istoricului infracţional, astfel dobândind fie statutul de settled, statutul de persoană care este stabilită pe teritoriul Marii Britanii, atunci când au o perioadă de reşedinţă continuă mai lungă de cinci ani, sau statutul de pre-settled, atunci când încă nu au această perioadă de cinci ani, ulterior putând să adauge până la cinci ani la această perioadă şi îşi vor converti statutul în cel de settled."
După mai multe amânări, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie, punând capăt celor 47 de ani de apartenență la blocul comunitar. Odată zarurile aruncate, Londra a decis să-si reconsidere standardele pentru cei care vor să vină să lucreze pe teritoriul său şi care nu au statutul de rezident sau pre-rezident. Între altele, potrivit planului guvernului britanic, aceştia vor trebui să facă dovada unor oferte de muncă ferme.
Ce înseamnă aceasta? Din nou, Robert Marin, coordonatorul Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra: "Oferte de muncă ferme din partea angajatorilor britanici - practic, cetăţenii europeni nu vor mai avea posibilitatea - şi vă rog să facem această distincţie - ulterior datei de 1 ianuarie 2021, ulterior finalizării perioadei de tranziţie, nu vor mai avea posibilitatea să vină pe teritoriul Marii Britanii şi să caute activ un job, un loc de muncă, în sensul că, nu ştiu, mergem pe stradă şi identificăm un magazin care are nevoie de un angajat şi putem să solicităm acel job.
Va trebui să existe această ofertă anterioară sosirii pe teritoriul Marii Britanii. Trebuie să facem distincţie între perioada de tranziţie, perioada în care ne aflăm la momentul de faţă, respectiv perioada ulterioară celei de tranziţie, după 1 ianuarie 2021. La momentul de faţă, tot ce înseamnă drepturi ale cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenii români, inclusiv dreptul de a munci pe teritoriul Marii Britanii, sunt aceleaşi care au fost şi atunci când Marea Britanie era parte a UE.
În sensul că, pe această perioadă de tranziţie, toţi cetăţenii români care se află în Marea Britanie, respectiv cei care sosesc aici până la finalul perioadei de tranziţie, respectiv, 1 ianuarie 2021, vor putea să muncească în continuare, având aceleaşi drepturi."
Pe lângă oferte de muncă ferme, celor care doresc să trăiască şi să muncească în Marea Britannie ar urma să li se solicite să îndeplinească anumite cerinţe salariale şi să cunoască limba engleză. ''Noul nostru sistem de imigraţie va închide robinetul pentru forţa de muncă ieftină, slab calificată. Începând de anul viitor, toţi lucrătorii calificaţi vor trebui să obţină puncte suficiente pentru a munci în Regatul Unit", a declarat pentru The Sun, ministrul de interne britanic Priti Patel.
Planul de reformă a politicii de imigraţie este inspirat de sistemul australian pe puncte, puncte acordate pentru o ofertă de muncă fermă pe măsura calificării, un salariu anual de minimum 25600 de lire sterline şi o bună cunoaştere a limbii engleze. Persoanele cu salarii cuprinse între 23000 şi 25600 de lire sterline vor putea primi puncte în anumite condiţii, cei care lucrează în sectoare cu deficit de forţă de muncă vor primi punctaj dublu, iar solicitanţii cu nivel deosebit de educaţie vor primi puncte suplimentare.
În ceea ce priveşte condiţiile de călătorie, după încheierea perioadei de tranziţie, cetăţenii europeni care au obţinut statutul se settled sau pre-settled vor putea călători în Marea Britanie pe baza paşaportului şi pe baza cărţii de identitate - conform acordului de retragere aceasta putând fi folosită pe o perioadă de cinci ani. Pentru toţi ceilalţi, încă din timpul negocierilor la nivelul UE a fost adoptat un regulament care permite, pe bază de reciprocitate, călătoria în UE şi Regatul Unit fără vize pentru o perioadă de cel mult trei luni.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved