O nouă ediție a proiectului "Poezia în oraș" are loc pe parcursul lunii aprilie în capitala Poloniei.
Cartea "Tărâmul morţii: între Hitler și Stalin" de Timothy Snyder va fi prezentată, pe 2 aprilie, la Facultatea de istorie, politologie și relații internaționale a Universității Naționale din Cernăuți, transmite Agenţia BucPress. Istoricul Timothy Snyder, profesor al Universității din Yale, abordează genocidul evreilor din teritoriile ocupate de Germania nazistă, foametea, deportările şi campania de antisemitism din Uniunea Sovietică precum procese interconectate în contextul cărora Europa postbelică a devenit un teritoriu vulnerabil. În "Tărâmul morţii", autorul oferă o inedită investigaţie asupra locurilor în care europenii au fost omorâţi cu milioanele şi o temeinică explicaţie a motivelor şi metodelor folosite de Hitler şi Stalin. El stabileşte locul şi cronologia istoriei Holocaustului, de care a fost responsabil Hitler, şi a Marii Terori, de care s-a făcut vinovat Stalin, prezintă pentru prima dată episoade uitate ale masacrelor naziste şi sovietice şi vine cu o nouă viziune asupra relaţiilor dintre cele două regimuri. Evenimentul de prezentare a cărţii este organizat de Asociația iudaică ucraineană, Centrul iudaic al Universității din Cernăuți și editura "Laurus".
O nouă ediție a proiectului "Poezia în oraș" are loc pe parcursul lunii aprilie în capitala Poloniei. La manifestarea, al cărei co-organizator este Institutul Cultural Român de la Varșovia, participă poetele Domnica Drumea din România și Diana Iepure din Republica Moldova. Tema ediției din 2019 a "Poeziei în oraș" este iubirea, iar poemele dedicate ei se pot regăsi o lună întreagă în stațiile de autobuz și tramvai, în cafenele, biblioteci, librării și, într-un mod special, pe strada Chmielna, acolo unde se va afla "Fotoliul de citit versuri", moale și comod care îndeamnă la o pauză din zbaterea cotidiană pentru o clipă de relaxare. Pe 7 aprilie, la Centrul pentru Artă Contemporană "Zamek Ujazdowski", Ambasada Olandei la Varşovia organizează ateliere de scriere creativă, susținute de Loesje - o inițiativă internațională, care promovează libertatea de expresie, iar o zi mai târziu, pe 8 aprilie, va avea loc seara de poezie "20 de poeme despre iubire. Poezia europeană", în timpul căreia vor fi prezentate toate lucrările ediției "Poems in the City 2019". Anul acesta pot fi citite versuri care provin din Austria, Cehia, Danemarca, Estonia, Belgia, Germania, Italia, Irlanda, Luxembourg, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Slovacia, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria.
Accademia di Romania in Roma organizează, până pe 25 aprilie, expoziția de artă contemporană "Ion Sălișteanu: 90 de ani de la naștere". Ion Sălișteanu s-a născut la 6 octombrie 1929, la Piteşti. A urmat Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti. În 1999 este ales Preşedinte de Onoare al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Este autorul a peste 4000 de lucrări, tehnica lui preferată fiind pictura în acrilic pe pânză şi pe hârtie, multe dintre acestea fiind expuse în peste 200 expoziţii de artă românească peste tot în Europa și pe continentul American. De-a lungul anilor primeşte numeroase premii şi distincţii, printre care Ordinul "MeritulCultural" în 1968, Premiul Academiei Române în 1972, Premiul Internaţional "Omaggio a Picasso" în 1983, Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici în 1999 sau Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de ofiţer în anul 2000. Expoziţia "Ion Sălișteanu: 90 de ani de la naștere" reuneşte lucrări reprezentative ale artistului şi se desfăşoară la Galeria de Artă a instituţiei culturale româneşti din capitala italiană.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved