În stațiunea Sovata, din județul Mureș, nevoia unui amfiteatru a fost indentificată cu mai mulți ani în urmă, când, în serile de vară, s-au organizat spectacole în aer liber care s-au bucurat de succes.
În stațiunea Sovata, din județul Mureș, nevoia unui amfiteatru a fost indentificată cu mai mulți ani în urmă, când, în serile de vară, s-au organizat spectacole în aer liber care s-au bucurat de succes.
Ca urmare, edilii locali au depus în 2016 un proiect privind construirea unui spațiu de agrement multifuncțional în aer liber. Este vorba despre modernizarea unui spațiu public de aproape un hectar și crearea unei zone publice de recreere în jurul cinematografului Doina din stațiune.
Concret va fi construit un amfiteatru cu peste 500 de locuri, dar și spații verzi și locuri de joacă pentru copii. Proiectul a fost aprobat în anul 2018 și acum se află în faza de licitație.
Primarul orașului Sovata, Fülöp László Zsolt, spune că și această perioadă de pandemie îi întărește convingerea că amenajarea unui astfel de loc de recreere este foarte necesară:
"Amfiteatrul de 500 de persoane în aer liber eu zic că, acum cu perioada de pandemie, în mod sigur că o să fie foarte benefic pentru stațiune. Vedeți că toate activitățile în aer liber sunt promovate. Eu sper ca anul viitor să fie gata, acum este în derulare licitația pentru lucrarea de execuții și eu sper că acest amfiteatru o să aducă foarte mulți turiști în Sovata și e o lcație bună pentru a organiza evenimente de fiecare seară"
Noul parc va cuprinde zone verzi, alei pietruite, un pod pietonal, spațiu de joacă pentru copii, spații pentru sport în aer liber (pentague, cățărare), foișoare, bănci.
De asemenea, se va construe o scenă de 200 de metri pătrați și un amfiteatru cu 509 locuri (pentru spectacole în aer liber și proiecții cinematografice).
Atunci când nu au loc spectacole, scena va fi folosită pentru activități creative pentru copii, aerobic și zumba, conduse de animatori
Totodată proiectul prevede realizarea de panouri de informare, sisteme de iluminat public, sisteme de irigații pentru gazon, rampe destinate persoanelor cu handicap locomotor și toalete ecologice.
Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 6,5 milioane de lei, echivalentul a peste 1,4 milioane de euro, finanțarea fiind, în cea mai mare parte (98%), din fonduri europene (prin Programul Operațional Regional 2014-2020) și fonduri de stat nerambursabile.
Se estimează că proiectul va fi realizat într-un an de la finalizarea licitației, iar edilii locali cred că investiția ar putea duce la creșterea numărului de turiști cu 20%, până la 140.000 de persoane anual.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved