Aproape 50 de persoane defavorizate din judeţele Constanţa şi Tulcea vor fi ajutate să îşi câştige singure existenţa şi astfel să poată duce o viaţă mai bună.
Câteva zeci de persoane defavorizate din judeţele Constanţa şi Tulcea vor fi ajutate să îşi câştige singure existenţa şi astfel.
Prin proiectul european "Solidar - efort comun pentru un viitor mai bun", se vor înfiinţa 12 întreprinderi sociale, unde aceste persoane să lucreze.
Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Delta Nova este unul dintre ONG-urile partenere iar reprezentanta sa, Alexandra Răduş, ne spune mai multe despre acest proiect:
"Solidar - efort comun pentru un viitor mai bun" este un proiect cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020. Parteneri în acest proiect sunt Asociaţia IRCAS din judeţul Tulcea, Asociaţia Mâini Întinse din judeţul Tulcea iar Asociaţia Centrul pentru Dezvoltare Durabilă Delta Nova implementează acest proiect în judeţul Constanţa. ne aşteptăm ca odată cu implementarea acestui proiecţ să facilităm accesul la ocupare pentru 46 de persoane din regiunea Sud-est prin înfiinţarea a minimum 12 întreprinderi sociale"
Proiectul include şi o campanie de informare, de promovare a antreprenoriatului social şi de implicare a diferitelor organizaţii locale şi judeţene pentru mobilizarea persoanelor vulnerabile.
Este vorba de persoane cu vârsta de peste 45 ani, şomeri, persoane fără loc de muncă dar care mai au 5 ani până la pensie, persoane din mediul rural sau persoane care trăiesc din agricultura de subzistenţă, persoane cu dizabilităţi, persoane de etnie romă.
Pe durata implementării acestui proiect, vor fi organizate şi cursuri, prin intermediul cărora, cei din grupul ţintă vor învăţa despre afaceri dar şi despre protejarea mediului, spune Alexandra Răduş:
"Perioada de implementare a proiectului include şi desfăşurarea cursurilor de competenţe digitale sau acele cursuri pentru antreprenori în economie socială. De asemenea, cei care participă la cursuri, vor avea posibilitatea să participe şi la seminare cu teme precum, rolul actorilor economici în salvarea mediului sau discriminarea - obstacol în dezvoltarea mediului de afaceri."
Întreprinderile sociale sunt cele care angajează persoane defavorizate, ce întâmpină dificultăţi la angajare pe piaţa convenţională a muncii.
Aceste întreprinderi beneficiază de anumite facilităţi fiscale dar trebuie să şi respecte o serie de condiţii.
În judeţul Constanţa, există deja o astfel de întreprindere socială. Aceasta se află la Oituz şi produce ambalaje din hârtie şi carton.
Coordonatorul întreprinderii sociale de la Oituz, Cristian Arsenie, spune că găsirea unor angajaţi pentru aceste întreprinderi sociale nu este o misiune tocmai uşoară:
"Au fost angajate din comunitatea locală, persoane fără venituri. După ce s-a făcut anchetă socială cu primăria, s-a dovedit că persoana respectivă, într-adevăr nu are venituri, şi atunci, acea persoană a fost angajată. În principal, mergem pe zonele acestea unde lumea nu are venituri, nu au unde să se ducă în altă parte. E greu. Se face o adevărată triere până găseşti omul bun, care să vrea să vină să muncească, să vină la program, să aştepte 30 de zile ca să-şi ia salariul."
Spre deosebire de o întreprindere clasică, în care un patron urmăreşte să obţină un profit, în cazul întreprinderilor sociale, profitul revine celor care lucrează:
Cristian Arsenie: "Salarizarea se face pur şi simplu din ceea ce se produce. Diferenţa care este între un SRL cu un patron şi cum suntem noi, un ONG? Nu este un patron în spate. Ce se produce se împarte la cei care lucrează acolo."
În primele luni, până se începe producţia, salariile angajaţilor sunt plătite din fonduri europene, dacă în proiect erau prevăzute astfel de cheltuieli ori din indemnizaţiile oferite de AJOFM sau de ONG-ul care implementează proiectul.
Proiectul "Solidar - efort comun pentru un viitor mai bun" se va încheia pe 28 februarie 2022 şi are o valoare de aproximativ 6 milioane de lei.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved