Deserturi cu vişine
Rudele mai acrişoare ale cireşelor, vişinele se bucură de multe modalităţi de valorificare în bucătăria românească.
Ștefan Baciu, 22.07.2022, 15:37
Rudele mai acrişoare ale cireşelor, vişinele se bucură de multe modalităţi de valorificare în bucătăria românească. În partea de sud a Transilvaniei se mai face supă de vişine, care provine din moştenirea gastronomică a saşilor, la fel ca şi supa de mere. De asemenea, din vişine se pot obţine siropuri, gem şi dulceaţă ce pot fi utilizate ulterior la prăjituri.
În această perioadă, când sunt în stare proaspătă, se pot face multe prăjituri doar cu vişine sau cu vişine în combinaţii cu creme sau cu ciocolată. Prăjitura simplă cu vişine se face extrem de uşor şi de rapid. Avem nevoie de 3 ouă, de un pahar cu lapte, de 200 de grame de zahăr, de 250 de grame de făină, de praf de copt, de coaja rasă de la o lămâie şi, bineînţeles de jumătate de kg de vişine. Vişinele trebuie spălate, li se îndepărtează sâmburii şi sunt lăsate într-un castron cu puţin zahăr peste ele. Într-un mixer se pun ouăle şi zahărul, se amestecă la o turaţie mai mare, apoi se adaugă laptele şi făina şi se amestecă la o turaţie mai mică, adăugând coaja de lămâie şi praful de copt.
Se tapetează cu hârtie de copt o tavă de aragaz peste care se toarnă această cocă, se nivelează după care deasupra se pun vişinele, scurse de zeama pe care au lăsat-o. Se introduce tava în cuptorul deja încălzit şi se coace la foc mediu timp de circa jumătate de oră. Prăjitura poate fi servită caldă sau rece, după ce a fost pudrată cu zahăr şi porţionată.
Din vişine se obţine o băutură alcoolică nelipsită din casele românilor, vişinata, care se pregăteşte foarte uşor. Avem nevoie de două kg de vişine, de un kg de zahăr, de un litru de alcool de 90 de grade, de apă şi de un recipient din sticlă de 5 litri. Îndepărtăm codiţele vişinelor, le spălăm şi le putem în recipinet, după care turnăm zahărul printr-o pâlnie. Lăsăm vişinele la macerat în recipient, dar nu îi putem dopul pentru ca să nu facă presiune, iar după câteva zile amestecăm zeama care a rezultat cu zahărul, până când acesta se dizolvă. Adăugăm alcool şi apă astfel încât să se obţină băutura cu tăria dorită.
După ce băutura a fost consumată, vişinele alcoolizate pot fi trase în ciocolată şi servite ca bomboane. Dacă le îndepărtăm sâmburii şi le mărunţim, vişinele pot fi foloite şi la brioşe.