Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Tocăniţă de ciuperci

În această ediție, vă prezentăm rețete de tocăniță de ciuperci, o mâncare sau o garnitură pe care o întâlnim în special în zone cu tradiție în recoltara acestora.

Tocăniţă de ciuperci
Tocăniţă de ciuperci

, 15.07.2022, 15:00

În această ediție, vă prezentăm
rețete de tocăniță de ciuperci, o mâncare sau o garnitură pe care o întâlnim în
special în zone cu tradiție în recoltara acestora. Ciupercile sunt utilizate
direct pentru mâncăruri sau sunt conservate, de obicei în oţet, fiind servite
drept salate.


În pădurile din
Bucovina sunt des întâlniţi hribii, o ciupercă cu o pălărie gălbuie-brună şi cu
piciorul alb şi gros (Boletus edulis), care este utilizată în multe mâncăruri
pe care le puteţi găsi în meniurile restaurantelor din această zonă. Cu ajutorul acestui ingredient se prepară
borş bucovinean de hribi, tocăniţă de hribi proaspeţi, ciulama de hribi, pilaf
de hribi sau chiar salată de hribi.


Să începem cu modul de
preparare a salatei de hribi. În primul rând, trebuie călite în ulei două cepe,
tocate mărunt. Ceapa călită trebuie stinsă în puţin vin. Pentru salată mai avem
nevoie de un kilogram de ardei capia, care trebuie puşi la copt şi care trebuie
curăţaţi de seminţe şi de coajă. Se pune la fiert, în apă cu sare, un kilogram
de hribi. Apoi, hribii trebuie scurşi de zeamă, tăiaţi în feliuţe subţiri şi
apoi amestecaţi cu ardeii copţi şi cu ceapa călită. Acestei compoziţii i se
adaugă câteva frunze de dafin, câteva boabe de piper şi sare, după care trebuie ţinută la foc
câteva minute pentru ca să se amestece aromele.


Tocănița este una dintre cele mai răspândite reţete de mâncare din ciuperci
obişnuite sau din hribi. Avem nevoie de un kg de de ciuperci, de 3 cepe de
mărime mijlocie, de unt sau de ulei, de mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile
sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa. Apoi
ciupercile sunt puse la foc potrivit, într-un vas cu ulei sau cu unt. Este adăugată
apoi ceapa şi puţină apă sau vin, iar din când în când trebuie amestecată
această compoziţie din cratiţă. Spre final, cînd această compoziţie devine mai
groasă, se pot adăuga fie puţină smântână care dă o culoare deschisă acestei
mâncări, fie suc de roşii sau chiar roşii, în prealabil curăţate de pieliţe şi
de seminţe. Înainte de a fi luată de pe foc, în această mâncare este adăugată
verdeaţă tocată mărunt: mărar dacă am folosit smântână sau pătrunjel în cazul
sosului tomat.


În
continuare, vă prezentăm rețeta de tocănița ardelenească cu ciuperci. Dacă
este ardelenească, atunci este folosită și smântână! Pe lângă ingredientele
folosite la rețeta, să spunem, tradițională, la cea ardelenească adăugăm și câțiva
căței de usturoi, precum și puțin tarhon. Modul de preparare este asemănător. Tocănița
de ciuperci se servește caldă, împreună cu mămăligă.



sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company