Sportivul săptămânii – Scrimera Simona Gherman

sportivul săptămânii – scrimera simona gherman La Campionatele Europene de scrimă, bilanţul delegaţiei române a inclus două medalii, ambele în probele feminine de spadă. In întrecerea pe echipe, România a câştigat aurul, iar la individual, Simona Gherman a obţinut medalia de bronz.

Zilele trecute s-au încheiat, la Strasbourg, în Franţa, Campionatele Europene de scrimă. Bilanţul delegaţiei române a inclus două medalii, ambele în probele feminine de spadă. In întrecerea pe echipe, România a câştigat aurul, iar la individual, Simona Gherman a obţinut medalia de bronz. Pentru contribuţia sa hotărâtoare la victoria echipei şi pentru medalia din proba individuală, Simona Gherman a fost desemnată de Radio România Internaţional Sportivul Săptămânii.

 

La individual, Simona a trecut în primul tur de Ekaterina Davidzon, din Israel, cu 15-5. In turul secund, a dispus cu 9-8 de colega sa de lot, Ana-Maria Brânză, campioana continentală en titre. A trecut apoi, în optimi, cu 10-6 de Monika Sozanska, din Germania, iar în sferturi a învins-o pe campioana olimpică, Iana Şemiakina, din Ucraina, cu 15-14. In semifinale însă, românca a cedat în faţa franţuzoaicei Marie Florence Candassamy, cu scorul de 15-9.

 

In competiţia pe naţiuni a spadasinelor, echipa României, compusă din Ana-Maria Brânză, Simona Pop, Maria Udrea şi Simona Gherman, a trecut în semifinale de Italia, cu 29 la 24. A urmat, în finală, Rusia. In marea majoritate a timpului au condus rusoaicele. In ultima confruntare, Simona Gherman a reuşit să recupereze diferenţa şi a adus victoria României cu 38 la 34.

 

Simona s-a născut la Bucureşti, în data de 12 aprilie 1985. In 2004, la Plovdiv, în Bulgaria, devine campioană mondială pe echipe la juniori, alături de Loredana Iordăchioiu şi Ana Maria Brânză. La senioare are, tot cu echipa, două titluri mondiale, câştigate în 2010, la Paris, şi 2011, la Catania. Se adaugă alte trei victorii continentale în proba echipelor, obţinute în 2008, la Kiev, în 2009, la Plovdiv, şi în 2011, la Sheffield. In 2012, la Legnano, în Italia, devine campioană europeană la individual.

 

După Jocurile Olimpice de la Londra, Simona Gherman s-a retras temporar pentru a se dedica familiei. In decembrie 2013 a născut o fetiţă, apoi a revenit în competiţii, reuşind, să treacă, în luna mai a acestui an, de Ana Maria Brânză în finala campionatului naţional al României. 


www.rri.ro
Publicat: 2014-06-17 12:57:00
Vizualizari: 423
TiparesteTipareste