Piaţa românească a asigurărilor

piaţa românească a asigurărilor Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România a emis de curând o normă pentru a determina societăţile de asigurare să reducă tarifele pentru poliţele de răspundere civilă auto (RCA) în cazul tinerilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România a emis de curând o normă pentru a determina societăţile de asigurare să reducă tarifele pentru poliţele de răspundere civilă auto (RCA) în cazul tinerilor. Iar asiguratorii vor fi supravegheaţi atent, avertizează vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache: Pot să spun că modificarea normei acum creează premisele ca societăţile de asigurări să reducă RCA-ul pentru tineri. Dacă nu o fac, corpul de control este pregătit şi verificăm fiecare entitate de asigurări în parte de cum respectă modificarea normei. Una din modificările la actele normative din piaţă se referea la regimul sancţionatoriu.”

 

În ultima perioadă, au avut loc mai multe dezbateri despre poliţele pentru RCA pe care trebuie să le plătească tinerii cu vârsta de sub 25 de ani din Bucureşti, acestea fiind chiar şi de patru ori mai mari decât cele pe care le plătesc, spre exemplu, persoanele în vârstă de peste 50 de ani din acelaşi oraş. „Trebuie să controlăm şi să vedem cum se calculează de către asigurători tariful RCA în cazul tinerilor, pentru a vedea daca nu au loc abuzuri. Vom aplica sancţiuni dacă în urma controalelor vom identifica abuzuri", a accentuat Mircea Ursache. De curând, ministrul finanţelor publice, Darius Vâlcov, a solicitat conducerii ASF să reanalizeze şi să regândească sistemul de asigurări RCA pentru tinerii sub 25 de ani, pentru că majoritatea acestora nu-şi permit să plătească tarife de peste 2.000 de lei (cca. 445 de euro) pe an. La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că preţurile actuale la sistemul de asigurări RCA sunt excesive pentru puterea financiară de care dispun tinerii, iar o maşină nu ar trebui să fie considerată un lux pe care doar unii să şi-l permită, precizând că sprijină cererea ministrului Vâlcov de reanalizare a sistemului.

 

Pe de altă parte, reprezentanţii societăţilor de asigurări din România afirmă că asigurările de răspundere civilă auto le aduc pierderi. Directorul general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, Florentina Almăjanu: Creşterea daunalităţii în ultimii ani este exponenţială. Noi am făcut o analiză la nivel de asociaţie şi creşterea daunei medii faţă de 2009 în primele nouă luni ale anului 2014 a fost foarte, foarte mare. Deci un exemplu în acest sens este faptul că dauna medie în anul 2009 a fost de 1.060 de euro, iar acum pentru aceaşi daună asiguratorii plătesc în jur de 1.600 de euro. Pe când prima medie, fac referire la acelaşi indicator, prima medie pentru RCA era în anul 2009 de 139 de euro, iar acum în primele nouă luni ale anului 2014, a fost de 116 euro. Asiguratorii au pierderi pe segemtul RCA şi se vede în pierderea totală a pieţei de asigurări încă din 2006. Deci această clasă de asigurări nu este o clasă profitabilă pentru asiguratori, induce pierderi foarte, foarte mari.”

 

Conform angajamentelor asumate faţă de Parlamentul României, Autoritatea de Supraveghere Financiară va prezenta până la sfârşitul acestei luni concluziile analizei pe care o efectuează pe segmentul poliţelor RCA, precum şi soluţiile pe care le consideră adecvate.

Pe piaţa asigurărilor, în urmă cu un an, au apărut diverse probleme cu câteva societăţi pentru care a fost instituită administrarea specială. La întrebarea cum poate Autoritatea de Supraveghere Financiară să prevină intrarea în insolvabilitate a altor societăţi, preşedintele instituţiei amintite, Mişu Negriţoiu, a dat următorul răspuns: Aceasta este misiunea noastră şi aceasta este succesul Autorităţii, până la urmă, şi aceasta ne propunem. De fapt, rolul meu este să conduc procesele către o supraveghere mai atentă, mai profesionistă, să introducem mai multă disciplină în sistem, mai multă rigoare. Mă rog, este deja cunoscută acum teoria lucrului bine făcut şi aici trebuie lucrurile iar bine făcute şi putem să prevenim, şi la aceasta lucrăm. Deci, am preluat o piaţă destul de dezechilibrată, poate că acestea sunt cuvinte mari, aşa, când spunem unui şofer care trebuie să-şi cumpere numai un RCA, dar piaţa este destul de dezechilibrată, sunt jucători puternici, dar sunt şi jucători slabi şi suntem şi într-un proces în care trebuie să răspundem unor necesităţi de rereglementare a pieţei prin norme europene care trebuie puse în practică începând cu 1 ianuarie 2016. Iar noi, până atunci, trebuie să pregătim sistemul, premisele necesare ca să restabilim echilibrul în piaţă şi ca să evităm în mod normal situaţii de faliment sau situaţii de comportamente excesive pe piaţă, atât de supraevaluare, dar şi de subevaluare a tarifelor sau, mă rog, să asigurăm creşterea transparenţei şi a credibilităţii sistemului. Aceasta este misiunea noastră!”

 

Pe piaţa asigurărilor din România activează şi companii binecunoscute pe plan internaţional precum Allianz, Generali, Gothaer, Grawe, Groupama, ING, MetLife, Uniqa, Signal Iduna sau Vienna Insurance Group.


www.rri.ro
Publicat: 2015-02-03 13:22:00
Vizualizari: 425
TiparesteTipareste