Apicultura

apicultura România exportă anual 50 – 60% din producţia de miere de cca. 20.000 de tone. 80% din exporturi se îndreaptă spre Germania, iar restul în Spania şi ţările nordice...

România exportă anual 50 – 60% din producţia de miere de cca. 20.000 de tone. 80% din exporturi se îndreaptă spre Germania, iar restul în Spania şi ţările nordice, de fapt în zonele în care se înregistrează cel mai mare consum de miere. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea, a spus că România continuă să exporte miere în vrac. Pe piaţa europeană se intră foarte greu cu produse apicole finite dacă nu există distribuitori serioşi pentru magazine.

 

Deşi sectorul apicol românesc este pregătit să facă faţă exportului de produse ambalate, deocamdată nu există interes pentru beneficiarii de acolo. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine, unul dintre motivele pentru care beneficiarii străinii preferă să cumpere miere românească în vrac este şi acela că adesea este folosită la cupajarea altor produse datorită calităţilor ei extraordinare. Ioan Fetea:

 „România are o miere de o calitate extraodinară, recunoscută şi medaliată la toate târgurile şi congresele, consfătuirile apicole internaţionale. Din punctul de vedere al cererii de miere pentru piaţa românească, acesta este asigurat. Desigur, colaborăm cu toţi importatorii sau, mă rog, cei doritori să importe din România, indiferent că e vorba de China, că e vorba de Statele Unite, dar cel mai bun şi mai serios partener comercial pentru noi sunt Uniunea Europeană şi în special Germania. Noi nu putem produce din păcate atât cât ar fi cererea de miere, dar mai este şi un alt paradox, România consumă puţină miere şi în aceste condiţii exportăm mai mult de jumătate din producţia internă. Din păcate, din datele statistice, suntem pe ultimul loc la consumul de miere, undeva la 450 până la 500 de grame pe cap de locuitor, în condiţiile în care în ţările nordice sau în Germania, Italia, Franţa, acest consum oscilează între 1,5 până la 2, 2,5 kilograme pe cap de locuitor.”

 

Am stat de vorbă şi cu doi apicultori. Ilie Nistor, de profesie medic veterinar: (Track) „Câştigul este relativ, nu este întotdeauna acelaşi cum nici producţiile nu sunt întotdeauna aceleaşi. Deci, anul trecut, 2014, a fost un an extrem de nefavorabil, aproape că ne-a dus în pragul de a nu ne putea recupera cheltuielile făcute cu deplasarea familiilor de albine, cu întreţinerea lor. Nu export, şi am să vă spun şi de ce. Ceea ce pot să garantez că ar pleca la export este ceea ce achiziţionează Asociaţia Crescătorilor de Albine, respectiv Complexul Apicol din Bucureşti, care au toate metodele de a depista sortimentele de miere contrafăcută şi, efectiv, nu primesc, ba mai mult, cu ani în urmă, au fost daţi şi pe mâna procuraturii cei care aveau tentativele acestea să aducă produse falsificate sau uşor falsificate. Deci principalul meu motiv pentru care nu export este preţul scăzut. Eu nu mi-am putut permite din cauza cantităţilor mici pe care le produc faţă de alţii. Eu nu produc decât cinci tone, şapte tone pe an foarte favorabil. În rest, mă limitez la două tone, o tonă şi jumătate, trei tone alte ori. Când fac trei tone, sunt la nivel de subzistenţă şi pot să îmi acopăr şi unele cheltuieli ale familiei. Deci preţul este scăzut la mierea pentru export.”

 

Şi apicultorul Constantin Pâslaru din comuna Beleţi-Negreşti, Judeţul Argeş (sud), ne-a spus că anul trecut nu a fost favorabil îndeletnicirii sale: (Track) „Afacerile merg foarte slab, mai ales în 2014, care a fost un an în care balanţa la mine şi chiar la foarte mulţi colegi de-ai mei a bătut puţin în jos, având în vedere că timpul a fost aşa cum a fost, ploios, albina nu a putut să culeagă, ziua ploua, noaptea ploua, mai stătea ploaia, nu s-a putut culege. Floare a fost, nectar a fost, dar din cauza ploilor randamentul a fost foarte foarte mic. Per total miere 2014, n-am extras nici cât am extras doar polifloră în 2013, un singur sortiment. S-a făcut miere, dar foarte foarte puţină. Nu am ajuns la capitolul export, pentru că de vreo cinci ani mă ocup mai intens să-mi vând produsul direct la consumator. De regulă, îl vindeam la intermediari. Dar de vreo cinci ani am început să mi-l vând direct la consumator şi încerc, încet, încet, să mă şi extind cu stupina şi cu vânzarea produsului, să-l vând şi la export. E mai greu, dar eu sper că vom reuşi.”

 

În ceea ce priveşte sectorul mierii ecologice, acesta a debutat foarte bine în România datorită sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru conversia către sistemul ecologic, însă sprijinul dispare după ce apicultorul finalizează conversia şi este autorizat. În prezent, sunt în conversie şi certificare aproape 100.000 de familii de albine, iar în cei mai buni ani s-au obţinut în jur de 3.000 - 3.500 de tone de miere ecologică. În România, primii producători certificaţi în apicultura ecologică s-au înregistrat în anul 2000, înregistrând o creştere la 584 de producători în 2008 şi la peste 1.200 în prezent, potrivit datelor statistice ale Ministerului Agriculturii. Iar dacă în anul 2000, România producea doar 6 tone de miere de albine certificată ecologic, în anul 2008 s-a ajuns la 2.300 de tone, iar în prezent la 3.500 de tone.


www.rri.ro
Publicat: 2015-04-14 11:31:00
Vizualizari: 435
TiparesteTipareste