Jurnal românesc - 16.03.2016

jurnal românesc - 16.03.2016 Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a lansat un nou avertisment cu privire la stabilitatea economico-financiară a României, spunând că niciodată nu a văzut atât de multe pericole.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a lansat un nou avertisment cu privire la stabilitatea economico-financiară a României, spunând că niciodată nu a văzut atât de multe pericole. Şeful Băncii Centrale a făcut această evaluare la o conferinţă privind strategia de dezvoltare a ţării, regionalizarea şi trecerea la moneda euro. El a spus că Produsul Intern Brut ar putea fi mai mare dacă România ar avea o infrastructură îmbunătăţită şi a criticat din nou lipsa unei autostrăzi care să traverseze Carpaţii. Prezent la acelaşi eveniment, premierul Dacian Cioloş a anunţat că executivul intenţionează să adopte mai multe măsuri pentru susţinerea sectoarelor în care economia are potenţial de creştere. Şeful executivului a spus că un alt obiectiv pe termen scurt şi mediu este creşterea eficienţei companiilor de stat, unde deja Ministerul Economiei a început un program consistent de schimbare a managementului. Guvernul vizează şi dezvoltarea zonelor mici, urbane sau rurale.


Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a constatat, marţi, la Bucureşti, că pentru gestionarea efectelor negative generate de migraţia ilegală este necesară modificarea legislaţiei specifice, consolidarea cooperării la nivelul structurilor cu atribuţii în domeniu şi obţinerea de date suplimentare de la membrii UE legate de integrarea refugiaţilor. Cât priveşte situaţia politică din Republica Moldova, se impune aplicarea credibilă şi sustenabilă a unui program de reforme pe termen mediu şi lung, atât în planul evoluţiilor interne, cât şi în cel al relaţiei cu România. În ceea ce priveşte programul de înzestrare a Armatei până în anul 2027, s-a apreciat, la nivelul Consiliului, că mărirea alocaţiilor bugetare, începută în urmă cu trei ani şi continuată gradual, va permite diminuarea sau chiar eliminarea limitărilor actuale a capabilităţilor militare naţionale.


Statele membre UE au adoptat concluziile Comisiei Europene privind rapoartele pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria. România trebuie să-şi consolideze progresele înregistrate până în prezent şi să apere independenţa justiţiei, urmând recomandările făcute de Comisia Europeană în ianuarie, la ultimul raport publicat la Bruxelles. Monitorizarea va continua până când vor fi îndeplinite toate solicitările Comisiei Europene legate de sistemul judiciar din România, în viitorul apropiat - se spune în textul adoptat. Sunt amintite, în continuare, recomandările Comisiei pentru reforma în justiţie, inclusiv adoptarea unor amendamente la codurile de procedură, prevenirea şi combaterea corupţiei, aplicarea hotărârilor instanţei privind integritatea de către Parlament.


Fumatul va fi interzis de joi în toate spaţiile închise de la locul de muncă, din cluburi, restaurante, spitale şi şcoli. Excepţie fac celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă şi locurile special amenajate din zonele de tranzit din aeroporturile internaţionale. Persoanele fizice care încalcă legea riscă amenzi de la o sută la cinci sute de lei, iar cele juridice de la cinci mii la 15 mii de lei. Firmele pot primi şi sancţiuni suplimentare, care pot merge până la suspendarea activităţii unităţii respective.


Telemeaua de Ibăneşti a fost inclusă în registrul european al "produselor cu denumire de origine protejată", a anunţat Comisia Europeană. Este o speciliatate de brânză produsă din laptele obţinut de la vacile crescute în zona Văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenite de la fântânile cu apă sărată din localitatea Orşova. Telemeaua de Ibăneşti este cel de-al treilea produs românesc de calitate care a obţinut protecţie la nivelul UE. România a reuşit să înregistreze, la nivel european, salamul de Sibiu şi magiunul de prune Topoloveni ca produse de indicaţie geografică protejată.   www.rri.ro
Publicat: 2016-03-16 12:12:00
Vizualizari: 268
TiparesteTipareste