Jurnal românesc - 20.04.2016

jurnal românesc - 20.04.2016 Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a afirmat că România şi Bulgaria respectă criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a afirmat că România şi Bulgaria respectă criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen. El a mai spus că Executivul comunitar susţine intrarea celor doua state în spaţiul de liberă circulaţie şi că este elementar să le fie recunoscute drepturile. Declaratiile au fost făcute la Strasbourg, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Prevazută, iniţial, pentru martie 2011, aderarea României la Spaţiul Schengen a fost amânată în repetate rânduri, pe fondul rezervelor exprimate de unele state membre faţă de reformarea justiţiei şi a eficienţei luptei împotriva corupţiei. La rându-le, în tot acest timp, autorităţile de la Bucureşti au susţinut că respectă, integral, criteriile tehnice ale aderării.


Ministerul Muncii lucrează la o ordonanţă de corecţie a diferenţelor de salarizare din domeniul bugetar. Noul ministru de resort, Dragoş Pîslaru, a declarat că ordonanţa vizează creşteri pentru angajaţii cu salarii mici şi eliminarea inechităţilor. El a precizat că a avut, deja, o întâlnire cu marile confederaţii sindicale. Ordonanţa ar urma să intre în vigoare în august, iar impactul bugetar este estimat la două miliarde de lei, pentru perioada 2016 - 2017.


Românii îşi pot achita on-line taxele şi impozitele doar dacă sunt arondaţi la una dintre cele 200 de unităţi conectate la platforma Ghişeul.ro. Anunţul a fost făcut de ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, care i-a încurajat pe primari să reducă birocraţia prin acceptarea plăţilor on-line. Potrivit acesteia, nu toţi aleşii au luat o astfel de măsură fiindcă există, încă, baze de date care nu sunt puse la punct. Ea a mai spus că, prin intermediul plăţilor on-line, primăriile locale ar putea să colecteze bani în plus, mai ales de la românii plecaţi în străinătate.


Deputaţii din Comisia pentru agricultură au adoptat proiectul de lege care sprijină comercializarea produselor alimentare proaspete. Magazinele vor fi obligate să renunţe la taxa de raft şi să vândă mai multe produse autohtone. Excepţie fac lunile de iarnă, când necesarul de legume şi fructe poate fi completat cu produse importate. De asemenea, deputaţii au respins propunerea de închidere a supermarketurilor la sfârşit de săptămână. Raportul Comsiei pentru agricultură va fi dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.


Alegătorii care şi-au stabilit reşedinţa în altă localitate decât cea de domiciliu au posibilitatea, până pe 21 aprilie, să se înscrie cu noua adresă în Registrul Electoral. Astfel, ei se vor regăsi pe lista electorală de la secţia de votare unde adresa lor de reşedinţa este arondată. Precizările au fost făcute de vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ.


Bursa de Valori Bucuresti, alături de case de brokeraj, au promovat România ca destinaţie pentru investitorii globali, reuniţi la conferinţa anuală de la New York. Aceste eforturi sunt menite să crească nivelul de cunoaştere asupra pieţei de capital din România şi să atragă noi fluxuri financiare către economia locală. La conferinţa de la New York au participat 45 de investitori, reprezentând 31 de fonduri de investiţii, care au sub administrare aproximativ 1.100 de miliarde de dolari. În total, 15 companii listate la Bursa de Valori Bucureşti au avut întâlniri cu administratorii de fonduri. 


www.rri.ro
Publicat: 2016-04-20 12:10:00
Vizualizari: 365
TiparesteTipareste