Jurnal românesc - 06.01.2017

jurnal românesc - 06.01.2017 Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că o lege a amnistiei şi graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, arătând că se va opune în cazul unui astfel de act normativ

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că o lege a amnistiei şi graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, arătând că se va opune în cazul unui astfel de act normativ. Declaraţia survine la o zi dupa ce şeful statului s-a declarat indignat de actiunea Avocatului Poporului prin care acesta a contestat la Curtea Constitutională legea care stipulează că membrii Guvernului pot fi doar persoanele fără condamnări penale şi incompatibilităţi. Sesizarea a fost făcută după ce preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a putut fi desemnat în funcţia de premier, chiar dacă partidul pe care îl conduce a câştigat detaşat alegerile din decembrie. Dragnea a fost condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării votului la referendumul din 2012 de demitere a fostului preşedinte Traian Băsescu.


Camera Deputaţilor de la Bucureşti a adoptat, joi, două modificări ale Codului Fiscal. Este vorba de eliminarea contribuţiei la asigurările de sănătate pentru toţi pensionarii şi scutirea de impozitul pe venit pentru toate pensiile de sub 2.000 de lei (450 de euro). Proiectul a fost adoptat cu 207 voturi "pentru" si 29 "împotrivă". Camera Deputatilor este for decizional.


Restanţele la creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de bănci clienţilor au crescut cu peste 2% în noiembrie 2016 faţă de octombrie, până la 25,7 miliarde lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR, publicate joi. Aceste restanţe reprezentau, în noiembrie, 9% din totalul sumelor datorate de clienţi băncilor, informează Agerpres. Din suma totală a restanţelor, 89,6%, respectiv 23 miliarde de lei, sunt credite neplătite de peste un an.


Ministerul Culturii a trimis miercuri la UNESCO dosarul "Peisajul Cultural Minier Roşia Montană". Decizia finală privind includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roşiei Montane aparţine exclusiv Comitetului Patrimoniului Mondial, în baza evaluării dosarului depus. Potrivit calendarului fixat, în perioada februarie - august va avea loc evaluarea tehnică a dosarului, în septembrie este programată o vizită de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat. O decizie privind înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO ar putea fi luată în iulie 2018. În prezent, România are şase poziţii culturale şi una naturală în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bisericile cu pictură exterioară din Moldova, Mănăstirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, Centrul istoric al Sighişoarei, Bisericile de lemn din Maramureş şi Delta Dunării.


Singura biserică de gheaţă din România va fi gata pe 27 ianuarie, la Bâlea Lac, când aici va avea loc o slujbă de sfinţire oficiată de câţiva preoţi de la mai multe culte. În paralel, lucrează şi la construcţia unor iglu-uri, în vecinătatea Hotelului de Gheaţă. Turiştii pot trăi experienţe unice la Bâlea Lac, fie că se cazează sau iau masa în Hotelul de Gheaţă, prevăzut şi cu un restaurant de gheaţă, fie că vor putea beneficia de slujbe de cununie şi botez într-o biserică de gheaţă. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina, de la Bâlea Cascadă. Un drum dus-întors pe cablu costă 60 de lei de persoană. www.rri.ro
Publicat: 2017-01-06 12:00:00
Vizualizari: 335
TiparesteTipareste