Jurnal românesc - 12.05.2017 - UPDATE

jurnal românesc - 12.05.2017 - update Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, l-a primit pe ambasadorul Elveţiei în România, excelenţa sa Urs Herren - a anunţat, vineri, MRP într-un comunicat.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, l-a primit pe ambasadorul Elveţiei în România, excelenţa sa Urs Herren - a anunţat, vineri, MRP într-un comunicat. Discuţiile au vizat efectele activării clauzei de salvgardare prevăzută în Acordul privind libera circulaţie asupra comunităţii de români din Elveţia. Andreea Păstîrnac a semnalat preocuparea faţă de situaţia cetăţenilor români după aplicarea recentei măsuri a autorităţilor elveţiene. La rândul său, Urs Herren a explicat faptul că măsura a fost aplicată şi altor state ale UE şi a dat asigurări că aceasta vizează doar permisele noi de tip "B" şi nu se va aplica pentru reînnoirea celor deja existente şi nici pentru obţinerea permiselor de tip "L". Părţile au convenit asupra importanţei menţinerii şi amplificării dialogului bilateral, precum şi asupra unei serii de acţiuni care să vină în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în Elveţia. Miercuri, Elveţia a anunţat că suspendă acordarea permiselor de şedere între unu şi cinci ani pentru cetăţenii români şi bulgari, după ce numărul acestor permise s-a triplat în ultimele 12 luni faţă de media perioadei anterioare. Alături de Bucureşti, Comisia Europeană şi-a exprimat regretul faţă de decizia Guvernului elveţian.


Premierul Sorin Grindeanu a cerut constituirea rapidă a unui grup operativ format din reprezentanți ai Guvernului, ai societăților profesionale, ai asociațiilor și societății civile, care să găsească soluții imediate pentru criza vaccinurilor, precum și pentru preîntâmpinarea unor situații similare în viitor. Acest grup operativ va avea un mandat clar, inclusiv de a veni cu propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziționarea dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil și continuu. La rândul său, ministrul sănătății, Florian Bodog, a arătat că va propune constituirea Unității de management a Programului de vaccinare, în cadrul ministerului, structură care va avea mandatul să asigure achiziționarea continuă și la timp a vaccinurilor. Criza vaccinurilor a devenit o problemă care se repetă în România, o dată la câteva luni lipsind din spitale şi din farmacii vaccinuri obligatorii pentru imunizarea bebeluşilor.


Ambasadorii României în Tunisia şi Republica Moldova, Dan Stoenescu şi Daniel Ioniţă, au primit cea mai înaltă distincţie "Rotary" pentru sprijinul acordat românilor din afara graniţelor şi proiectelor internaţionale ale Fundaţiei Rotary. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinţei Districtuale de la Tulcea, care se desfăşoară în perioada 11 -14 mai. Ambasadorul României în Republica Tunisiană este diplomat din 2007. În perioada 2015-2016, Dan Stoenescu a deţinut funcţia de ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni în MAE. Este membru fondator al asociaţiei Liga Tinerilor Români de Pretutindeni şi al Centrului pentru Educaţie Democratică. La rândul său, Daniel Ioniţă este diplomat de carieră. Din ianuarie 2015 până în iulie 2016 a ocupat funcţia de secretar de stat pentru afaceri strategice la MAE.


În cadrul campaniei "Dialog pe teme consulare - 2017", care se desfăşoară la Beirut, în perioada 11-13 mai, este organizată o reuniune regională consulară la care participă reprezentanţi ai misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din mai multe ţări, printre care Liban, Qatar, Belarus, Rusia şi Republica Moldova. Sesiunea de lucru este condusă de secretarul de stat, George Ciamba, şi de secretarul general Cosmin Dinescu. Discuţiile vizează, între altele, aspecte legate de valorificarea instrumentelor de comunicare în relaţia cu cetăţenii români.  


www.rri.ro
Publicat: 2017-05-12 16:40:00
Vizualizari: 278
TiparesteTipareste