Noi precizări în cazul Cameliei Smicală Jalaskoski

noi precizări în cazul cameliei smicală jalaskoski Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că a realizat demersuri în sprijinul Cameliei Smicală Jalaskoski:

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că a realizat demersuri în sprijinul doamnei Cameliei Smicală Jalaskoski.

Astfel, în luna februarie, ministrul Andreea Păstîrnac a primit-o în audienţă pe E.S. Paivi Pohjanheimo, Ambasadoarea Finlandei în România, întrevedere în cadrul căreia a fost reiterată îngrijorarea statului român faţă de situaţia celor doi minori și preocuparea față de menținerea identității lingvistice a acestora. În acest sens, MRP a făcut propuneri în ceea ce privește participarea copiilor la cursuri de limbă română.

 

Pe aceeași linie, la 11 mai, demnitarul român a participat la o întâlnire de lucru cu domnul Kari Tolvanen, preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul finlandez, şi doamna Eva Biaudet, vice-președinte. În cadrul discuţiei a fost abordată problematica respectării drepturilor şi libertăţilor tuturor cetățenilor europeni, cu accent pe acest caz și pe posibilitățile de cooperare în vederea menținerii legăturii dintre cei doi minori, dar și cu familia, și, implicit, cu originile lingvistice românești.

 

De asemenea, în această perioadă, ministrul pentru românii de pretutindeni a participat și la întrevederile membrilor Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaţilor, cu privire la cazul mai sus menționat.

 

Respectând procedurile juridice derulate la instanțele judecătorești din Republica Finlanda, MRP a insistat asupra respectării drepturilor copilului, cu precădere asupra drepturilor privind menținerea și dezvoltarea identității etnice și lingvistice românești a celor doi minori prin participarea la activități extra-curriculare în cadrul asociațiilor românești reprezentative din teritoriu.

 

Considerăm că este extraordinar de importantă realizarea unui dialog între Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și LASTENSUOJELU, autoritatea cu competențe în domeniu din Republica Finlanda, în vederea asigurării interesului superior al celor doi minori.

 

Paivi Pohjanheimo, Ambasadoarea Finlandei în România, a declarat în cadrul audierilor de la Comisia pentru românii de pretutindeni, din luna februarie:

„Luarea copilului din grija părinților reprezintă întotdeauna o decizie de ultimă instanță. Această decizie se ia doar în cazurile în care siguranța copilului este pusă sub semnul întrebării. Așa încât genul acesta de decizii în instanță nu se iau pe baza unor motive neîntemeiate, ci de exemplu în cazurile în care părinții suferă de tulburări mintale, de dependență de alcool sau de tendințe violente. De asemenea, în Finlanda aplicarea oricăror forme de corecții fizice copiilor este interzisă prin lege. Nu avem mandatul necesar pentru a obține informații detaliate în ceea ce privește un caz legat de protecția copilului și acest lucru se datorează și aspectelor legate de protejarea confidențialității datelor personale. Revine instituției locale de protecția copilului din Tampere să decidă care este interesul superior al copilului.”


www.rri.ro
Publicat: 2017-05-18 16:11:00
Vizualizari: 252
TiparesteTipareste