Români în lume 02.06.2017

români în lume 02.06.2017 Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, la sediul Institutului Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, copiii turci şi români, vor asculta sâmbătă, basme româneşti populare şi contemporane, în lectura interactivă a actriţei Gülsün Odabaşı.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, la sediul Institutului Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, copiii turci și români, deopotrivă, vor asculta sâmbătă, basme românești populare și contemporane, în lectura interactivă a actriței Gülsün Odabaşı. Poveștile traduse în limba turcă sunt: Cinci pâini și Ursul păcălit de vulpe de Ion Creangă, publicate de Editura Muzeelor Literare, traducator Leila Unal și Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul de Adina Rosetti, traducător Jenny Vișa. Personajele din poveștile "Ursul păcălit de vulpe" și "Cinci pâini" împreună cu Domnişoara Poimâine, cea care se joacă cu timpul, îi vor purta pe micii spectatori într-o incursiune în lumea basmelor plină de povețe.


Ziua Românilor de Pretutindeni, marcată în fiecare an în ultima duminică din luna mai, va fi sărbătorită, pe 4 iunie, la Cernăuți, pe scena Teatrului Muzical-Dramatic "Olga Kobyleanska". Astfel, comunitatea românească din regiune va avea ocazia să participe la un eveniment cultural de anvergură ce va reuni pe aceeași scenă artiști români din nordul Bucovinei și România.Ilie Caraș, Benone Sinulescu, Ștefania Rareș, Sorin Filip, sunt cativa dintre cei care, acompaniați de Orchestra Ansamblului Ciprian Porumbescu, dirijată de Răzvan Mitoceanu, vor promova valorile populare românești autentice și identitatea românească în cadrul concertului extraordinar de muzică tradițională românească "Cânt și joc în Bucovina".Cu această ocazie, va fi lansat primul compact-disc al tânărului artist Ilie Caraș, "S-o strâns lumea pe imaș", realizat cu Orchestra Națională "Lăutarii" din Chișinău, dirijor Nicolae Botgros.Evenimentul este organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi", Liga Tineretului Român "Junimea" și Consulatul General al României la Cernăuți.


"Povestea iubirii", primul lungmetraj în limba engleza al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în Romania la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura între 2 şi 11 iunie, la Cluj. Potrivit organizatorilor, filmul se va bucura de o serie de proiecţii speciale în prezenţa regizorului şi a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Pe 5 iunie, va putea fi văzut pe ecranul uriaş din Piaţa Unirii, iar pe 7 iunie, chiar în localitatea Dâncu, acolo unde s-au desfasurat o parte dintre filmări. The History of Love este titlul cărţii pe care Leo Gursky o scrie pentru Alma Mereminski. După mulţi ani, apariţia ei misterioasă ajunge să conecteze oameni din întreaga lume.,,Când am citit pentru prima dată romanul lui Nicole Krauss, am avut senzaţia că ştiu deja toate acele personaje şi că ele au fost undeva în mine în tot acest timp. Sentimentul acela a fost atat de puternic, încât m-am întrebat cum a reuşit să intre în mintea mea fără să mă cunoască, într-adevar, cu mult mai mult talent decât mine", a afirmat Radu Mihăileanu. El a mai spus că povestea cuprinde toate temele pe care, la rândul său, le adoră: umorul, puterea iubirii, capacitatea ei de a traversa epoci, continente, generaţii, războaie, culturi.


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-02 11:54:00
Vizualizari: 356
TiparesteTipareste