Festivalul alimentului

festivalul alimentului Zeci de produse alimentare inovative sau reţete tradiţionale, redescoperite de studenţi au fost prezentate, miercuri, la „Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară”.

Zeci de produse alimentare inovative sau reţete tradiţionale, redescoperite de studenţi au fost prezentate, miercuri, la „Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară”, la „Festivalul alimentului”.

 

De la idei extrem de năstruşnice, cum ar fi "Ivegan", o îngheţată din lapte de cânepă, infuzie de iasomie şi fructe, cafeaua din ghindă sau dulceaţa din coajă de pepene, până la combinaţii interesante cum ar fi băutură cu gust de fructe pe bază de zer, îmbogăţită cu aminoacizi esenţiali din quinoa sau ruladă de carne cu caise, dulceaţa din coji de portocale cu piper roşu — toate aceste idei reprezintă lucrările de licenţă a aproximativ 70 de studenţi din anul IV, pentru care tinerii au lucrat luni în şir.

 

Una dintre studente a inventat o cafea din ghindă, care are are o aromă interesantă şi subtilă, dar pe care a obţinut-o, a povestit ea, după mai multe încercări de aflare a temperaturii optime pentru prăjirea boabelor. Nuca de ghindă are un gust foarte amar, dar care se diminuează în urma prăjirii. Băutura din ghindă are un efect energizant, similar cafelei, susţine studenta, fiind bogată în vitamine, A şi E în special, carbohidraţi, fibre.

 

Alţi studenţi s-au concentrat pe ideea valorificării unor părţi de alimente care sunt considerate reziduuri şi pe care, în mod normal, le aruncă. O astfel de reţetă a fost aceea a biscuiţilor cu făină de măr, care se obţine dintr-o substanţă rezultată la prelucrarea merelor, care apoi se aruncă, sau dulceaţa de coji de pepene.

 

 

O altă reţetă inedită este îngheţata cu lapte de cânepă, care poate fi o alternativă pentru persoanele care nu pot consuma lapte din diferite motive. Îngheţata conţine mango, banane şi infuzie de iasomie, care are efect calmant. Îngheţata ar costa între 7 şi 12 lei trei globuri şi conţine mango, banane, extract de ştevie, infuzie de iasomie şi cremă de cocos. În cazul în care vă întrebaţi, laptele de cânepă se obţine din 100 de grame de seminţe lăsate două ore în apă la hidratat, care se amestecă cu 100 de ml de apă proaspătă şi apoi se amestecă în blender şi se strecoară.

 

La finalul evenimentului, studenţii au avut ocazia să discute cu producători locali care deţin fabrici şi care le-ar putea oferi stagii de lucru, precum şi informaţiile necesare pentru a-şi putea valorifica ideile. Unele dintre produsele prezentate la ediţiile anterioare ale evenimentului au fost deja cumpărare de producători şi promovate pe piaţă. Dintre reţetele ingenioase prezentate se numără "clătitele îmbogăţite cu bacterii probiotice", "ciocolata cu roşcove şi ghimbir", "pelteaua cu flori de salcâm", "cremogenatul din cartof mov", "puiul cu merişor" sau "cidrul de mere cu sfeclă".


www.rri.ro
Publicat: 2017-06-17 13:08:00
Vizualizari: 188
TiparesteTipareste