Caniculă şi furtuni în România

caniculă şi furtuni în românia După furtuni, canicula afectează, zilele acestea, România

De câteva zile, canicula afectează o bună parte a Europei. 


În Franţa, media naţională a temperaturilor a depăşit recordul înregistrat în 1945, motiv pentru care autorităţile se preocupă de soarta în special a persoanelor în vârstă şi a celor care îşi duc traiul în stradă. În centrul Portugaliei, zeci de mii de pompieri au fost mobilizaţi pentru a stinge incendiile de pădure care au făcut numeroase victime. În Spania, situaţia este preocupantă din cauza secetei, încă de acum zece zile rezervele de apă situându-se la doar 53% din capacitatea de stocare, cu mult sub media ultimilor cinci ani. 


Alertă meteo de caniculă a fost declanşată, de asemenea, în Belgia, Elveţia şi Italia. Chiar şi în Marea Britanie, unde, prin definiţie, temperaturile sunt clemente, s-au înregistrat recorduri ale valorilor aerului: la Londra, cele 33,9 grade Celsius citite, recent, pe termometre le-au depăşit pe cele cărora englezii au trebuit să le facă faţă în iunie 1976. 


Nici România nu scapă de vremea extremă. Un val de căldură va afecta ţara în următoarele zile. De miercuri a intrat în vigoare un cod galben de caniculă şi disconfort termic pentru 12 judeţe din vest, sud şi centru, cu maxime termice prognozate cuprinse, frecvent, între 33 şi 36 de grade Celsius. De joi, codul galben se extinde în aproape toată ţara şi tot de joi, 5 judeţe din sud şi sud-vest trec sub cod portocaliu, maximele urmând să atingă 40 de grade. 


Până la sfârşitul săptămânii, Bucureştiul va fi toropit, şi el, de caniculă, spune Oana Catrina, de la Administraţia Naţională de Meteorologie: "În Capitală, de joi încolo, procesul de încălzire a vremii continuă, se intensifică. Va fi o vreme caniculară, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică temperatura maximă urmând să fie spre 36-37, posibil 38 de grade în centrul oraşului." 


La fel ca anul trecut, Primăria Bucureştiului a anunţat instalarea a circa 20 de corturi anticaniculă, dotate cu personal medical, aer condiţionat, apă, trusă de prim-ajutor şi medicamente necesare cetăţenilor care ar putea avea nevoie de îngrijiri. 


Actualul val de căldură vine după un episod de furtuni care a creat probleme, la finele săptămânii trecute, în nordul, centrul, sud-vestul şi estul României. Ploi torenţiale, însoţite de vânt puternic au provocat pagube semnificative. Case au rămas total sau parţial fără acoperişuri, au fost rupţi copaci şi s-au produs avarii în alimentarea cu energie electrică. Sute de hectare de culturi au fost afectate, au fost distruse panouri publicitare şi indicatoare rutiere, iar pe drumurile judeţene şi naţionale din unele zone au fost probleme de trafic. www.rri.ro
Publicat: 2017-06-28 12:20:00
Vizualizari: 281
TiparesteTipareste