Jurnal românesc - 13.07.2017

jurnal românesc - 13.07.2017	Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă care prevede acordarea burselor pentru medicii rezidenţi, după ce acest lucru fusese omis din noua Lege a salarizării.

Angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţie, prin intermediul reţelei Eures România, 809 de locuri de muncă, cele mai multe în Malta, Germania şi Cehia, anunţă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Conform datelor centralizate, în Malta sunt disponibile 316 de locuri de muncă pentru şoferi de autobuz şi personal curăţenie, iar în Germania 160 de locuri de muncă, cele mai multe pentru ospătari, asistenţi medicali şi bucătari. În Cehia sunt disponibile 101 locuri de muncă, cele mai multe pentru şoferi de autobuz, şlefuitori, pilitori şi forjori. În Norvegia, sunt vacante 47 de posturi, cele mai multe fiind dedicate lucrătorilor în fabrică, iar în Marea Britanie sunt 46 de locuri disponibile, majoritatea pentru îngrijitori persoane la domiciliu. Totodată, 139 de locuri pentru îngrijitori la domiciliu sunt disponibile in Slovenia, Irlanda, Belgia, Austria, Spania, Luxemburg, Slovacia, Letonia, Olanda şi Polonia.

 

Mănăstirea Hurezi din judeţul Vâlcea este unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cultură şi civilizaţie românească. Este şi un loc de odihnă şi recreere pentru tinerii români din regiunea Cernăuţi, din Ucraina, care participă în aceste zile la o tabără organizată de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni şi Arhiepiscopia Râmnicului. Până sâmbătă, elevii români din Cernăuţi, Ucraina, se află în vizită, în judeţul Vâlcea, în cadrul taberei de cultură şi civilizaţie românească. Elevii de clasa a IV-a au vizitat deja mai multe lăcaşuri de cult din judeţul Vâlcea, dar şi instituţii de cultură. Totodată au intrat în contact cu meşterii olari din zona Horezu, iar în zilele următoare vor participa şi la cursuri de muzică populară românească, dar şi la ateliere de pictură.

 

Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă care prevede acordarea burselor pentru medicii rezidenţi, după ce acest lucru fusese omis din noua Lege a salarizării. Potrivit proiectului de ordonanţă, începând cu luna iulie, rezidenţii cu un salariu lunar brut mai mic de 7.100 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei, care nu va fi impozitată. Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Muncii, Lia Vasilescu, să rezolve problema burselor pentru medicii rezidenţi, susţinând că Executivul va apela chiar şi la aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă, iar, dacă nu va fi posibil, Parlamentul s-ar putea întruni în sesiune extraordinară. În sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenţi. Potrivit sondajelor, aproximativ 85% din absolvenţii de medicină vor să îşi caute de muncă în străinătate.

 

 Aproximativ 50 de profesori români de istorie din ţările învecinate României - Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria, participă, până vineri, la a 13-a ediţie a şcolii de vară organizată la Satu Mare de către Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române - Filiala Cluj. Genericul din acest an este 'Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei'. Şcoala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi cu Muzeul Judeţean Satu Mare, finanţator principal fiind Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Programul cuprinde conferinţe pe diferite teme din istoria României, susţinute de specialişti reputaţi din Satu Mare, Cluj şi Republica Moldova, excursii la obiective culturale din judeţ şi activităţi practice cu caracter didactic organizate cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean.


www.rri.ro
Publicat: 2017-07-13 12:15:00
Vizualizari: 343
TiparesteTipareste