Preparate de Anul Nou

preparate de anul nou Unii români petrec Revelionul pe stradă, urmărind spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii, alții combină distracția din oraș cu o cină festivă, însă există și tradiționaliști care preferă o cină prelungită până spre dimineață.

Unii români petrec Revelionul pe stradă, urmărind spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii, alții combină distracția din oraș cu o cină festivă, însă există și tradiționaliști care preferă o cină prelungită până spre dimineață, uneori chiar acasă alături de rude sau de prieteni. Pe lângă bradul de Crăciun, locuinţa este decorată cu crenguţe de vâsc, o plantă parazită despre care se spune că aduce noroc. Masa festivă de Revelion începe după ora 21, iar musafirii sunt îmbiaţi cu diverse aperitive precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi, preparate din carne de porc, precum şi piftie.


Dintre rețetele aperitivelor, ne oprim la cea a ouălor umplute, fie cu pateu de ficat, fie cu brânză, fie cu pește. Avem nevoie de 10 ouă pe care le punem la fiert timp de 10 minute până devin tari. Le curățăm de coajă, apoi le tăiem pe lung în jumătăți, după care desprindem gălbenușurile pe care le păstrăm pentru umplutură. Gălbenușurile sunt amestecate cu pateu de ficat, cu o lingură de muștar, cu puțin piper și cu sare după gust până când obținem o pastă omogenă cu care vom umple jumătățile de ou. Punem apoi un strat subțire de maioneză, iar ouăle, deja umplute, mai trebuie ornate, fie cu o felie subțire de gogoșar murat, fie cu o furnză de pătrunjel, fie cu cu un rondel dintr-o măslină. Pateul de ficat poate fi înlocuit cu pește afumat sau cu brânză de burduf.


După aperitive, pe masa festivă de Revelion se vor afla felurile principale de mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură de varză călită. Există și varianta fripturii de curcan, împrumutată probabil din lumea anglo-saxonă, dar adaptată gastronomiei locale. Curcanul trebuie gătit întreg, în cuptor, timp de 2 ... 3 ore, în funcție de dimensiunea acestuia. Inițial trebuie dat cu undelemn și condimentat cu piper, iar după ce a fost băgat la cuptor trebuie uns periodic cu grăsimea pe care o lasă în tavă și stropit cu vinars. Cu o jumătate de oră înainte de a-l scoate din cuptor, focul trebuie dat mai iute, iar curcanul trebuie uns mai des pentru a face o crustă crocantă. Am întâlnit și o variantă ardelenească de preparare a curcanului. După ce ete dat cu piper, cu boia și cu sare, curcanul trebuie uns cu untură, iar apoi învelit cu frunze de varză acră. Este pus apoi într-un vas cu puțină untură încinsă și băgat la cuptor. Se coace la foc domol 2 ... 3 ore, în funcție de dimensiunea lui, după care, spre sfârșit, foile de varză sunt îndepărtate, iar curcanul trebuie lăsat la rumenit în cuptor cel puțin un sfert de oră.


Cozonacul şi plăcinta cu răvaşe reprezintă, de obicei, desertul mesei de Revelion. Plăcinta cu răvaşe este cu brânză dulce şi cu stafide, dar în interior se află şi bileţele pe care sunt scrise diferite mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl caracterizează.


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-29 11:57:00
Vizualizari: 510
TiparesteTipareste