CE propune mai multă flexibilitate privind cotele de TVA

ce propune mai multă flexibilitate privind cotele de tva Executivul european propune o mai mare libertate pentru statele membre în aplicarea cotelor de TVA. Astfel se vor reduce pierderi anuale de miliarde de euro la nivelul UE cauzate de fraudarea TVA.

Comisia Europeană a propus un pachet legislativ care să le ofere statelor membre o mai mare flexibilitate în stabilirea cotelor de taxă pe valoare adaugată. Noile norme vor crea un mediu fiscal îmbunătăţit, care să ajute la dezvoltarea firmelor mici şi mijlocii din Uniunea Europeană. Executivul european vine cu aceste propuneri deoarece  normele comune ale UE în materie de TVA, convenite de toate statele membre în 1992, nu mai sunt de actualitate şi sunt prea restrictive. In prezent, statele membre aplică cote reduse de TVA  numai unui număr limitat de sectoare şi de produse, însă noile norme aduc statelor membre o mai mare autonomie în materie de cote de TVA şi se va ajunge la o mai mare egalitate între ţări în ceea ce priveşte unele dintre excepţiile existente de la norme, cunoscute ca derogari cu privire la TVA. 


Comisia Europeană  abordează şi  problema  firmelor mai mici care sunt afectate de costurile disproporţionate de asigurare a conformităţii cu normele privind TVA. Întreprinderile care efectuează tranzacţii comerciale transfrontaliere se confruntă cu costuri de conformitate cu 11% mai mari faţă de cele care efectuează numai tranzacţii comerciale la nivel naţional, firmele mai mici fiind cele mai afectate. Prin urmare, Comisia propune să se permită mai multor firme să beneficieze de norme mai simple în materie de TVA. 


Iată ce a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă: " IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei europene; acestea reprezintă peste 98% din toate întreprinderile din UE. Ele joacă un rol important în asigurarea creşterii economice, a inovării, a creării de locuri de muncă şi a integrării sociale în UE. Este prioritatea noastră să facem totul pentru ca acestea să se dezvolte.   Toate întreprinderile cu o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane euro pe an vor beneficia de facturi simplificate, obligaţii de raportare simplificate şi obligaţii simplificate de contabilitate. Statele membre îşi vor menţine flexibilitatea în  stabilirea  pragurilor naţionale de scutire  adaptându-şi  sistemele în funcţie de propriile nevoi."


Propunerile legislative vor fi transmise Parlmentului European şi Comitetului Economic şi Social European pentru consultare, iar apoi Consiliului Uniunii Europene pentru adoptare.


Sistemul comun privind taxa pe valoare adaugată are un important rol în cadrul pieţei unice europene, generând peste o mie de miliarde de euro în 2015, adică 7% din PIB-ul Uniunii Europene.www.rri.ro
Publicat: 2018-01-24 13:03:00
Vizualizari: 383
TiparesteTipareste