Laptele praf degresat, în atenţia CE

laptele praf degresat, în atenţia ce Laptele praf degresat: Consiliul modifică normele privind intervenția publică pentru a veni în sprijinul pieței

La 29 ianuarie 2018, Consiliul a hotărât o modificare temporară în ceea ce privește funcționarea mecanismului de intervenție publică pentru laptele praf degresat. Aceasta a presupus o modificare minoră la așa-numitul Regulament de stabilire, care vizează măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole. Mai exact, Consiliul a hotărât să stabilească limita cantitativă pentru achiziționarea de lapte praf degresat la preț fix la zero tone pentru 2018.


Ca urmare a situației dificile de pe piețele produselor lactate, stocurile de intervenție publică de lapte praf degresat din UE au crescut la aproape 400.000 de tone în 2017, riscând astfel să pună o presiune substanțială asupra pieței, cu un impact negativ asupra prețurilor la produse lactate.


Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronatului Român din Industria Laptelui (APRIL), ne-a declarat: "Uitându-mă pe declarația respectivă, am și văzut acolo un stoc de 400.000 de tone de lapte praf în 2017, deci laptele acesta este stocat deja. Oricând poate să intre în piață, și el va intra în piață, dar nu cred că tot deodată, în anumite tranșe, măcar. Sper la atâta lucru, pentru că impactul e atât de mare, și vă spun de ce impactul e atât de mare: România produce pe an 4 milioane de tone de lapte și procesează, deci capacitatea de procesare și laptele care merge în procesare, ca mai departe să ajungă pe rafturile magazinelor, este cam de 1.200.000 de tone de lapte. Gândiți-vă, 400.000 de tone de lapte praf, să-l înmulțiți cu 10, dacă ar fi vorba de lapte praf reconstituit, dacă înmulțim cantitatea cu 10 sunt 4 milioane. Și-atunci, acest stoc reprezintă exact producția pe un an a României, doar producția totală, nu cea procesată, care este de 1.000.000 de tone. Deci, impactul, eu spun, va fi unul necruțător pentru piața laptelui."


Prin stabilirea limitei cantitative la zero pentru 2018, achiziționarea la preț fix nu va fi activată automat. Cu toate acestea, plasa de siguranță va rămâne în funcțiune, întrucât UE va putea în continuare să achiziționeze lapte praf degresat prin intermediul unei proceduri de licitație deschisă și să decidă, de la caz la caz, cât să cumpere și la ce nivel de preț. Regulamentul adoptat a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2018.www.rri.ro
Publicat: 2018-02-01 14:39:00
Vizualizari: 469
TiparesteTipareste