Mineriada 1990, în instanţă

mineriada 1990, în instanţă La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti a început, marţi, procesul în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care sunt acuzaţi inclusiv un fost preşedinte şi un ex-premier.

A fost nevoie să treacă aproape 28 de ani ca marele dosar al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, poate cel mai negru episod din era post-comunistă a României, să ajungă în instanţă. Între alţii, cei mai importanţi demnitari ai vremii, preşedintele Ion Iliescu, premierul Petre Roman, vicepremierul Gelu Voican Voiculescu şi directorul SRI, Virgil Măgureanu, sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. Procurorii militari susţin că autorităţile statului au orchestrat un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, unde îşi exprimau paşnic opiniile politice, în răspar cu cele ale Puterii de stânga, legitimată după alegerile din mai 1990. 


După evacuarea brutală a protestatarilor, pe 13 iunie, au urmat două zile în care ordinea socială a fost restabilită cu bâtele ortacilor, care au descins în Capitală pentru că - aşa cum a afirmat preşedintele Iliescu - democraţia ar fi fost în pericol. Alături de mineri - acuză procurorii - ar fi fost implicate, profund ilegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi SRI, precum şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Iar bilanţul a fost pe măsura anvergurii intervenţiei: patru persoane au murit prin împuşcare, aproape 1.400 au fost vătămate şi circa 1.250 au fost private de dreptul fundamental la libertate. În plus, Universitatea a fost profanată, iar sediile partidelor de opoziţie şi ale ziarelor independente au fost pustiite. 


Ca imagine a manierei în care autorităţile au gestionat evenimentele de atunci, elocvent este mesajul pe care preşedintele Iliescu, satisfăcut, l-a adresat minerilor, pe 15 iunie: "Vă mulţumesc, încă o dată, tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile. Că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică muncitorească, oameni de nădejde, şi la bine, dar mai ales la greu". Pentru mulţi, redeschiderea dosarului Mineriadei, vara trecută, la opt ani după clasare, este, în mare parte, rezultatul presiunilor pe care Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) le-a făcut asupra României. Pentru comentatori, Mineriada din iunie 1990 a adus, ca percepţie externă, un uriaş deserviciu României, fiindcă nu a făcut decât să risipească tot capitalul de simpatie adunat după desparţirea violentă de comunism, în decembrie '89. Imaginile, de o sălbăticie ieşită din comun, cu agresiunile ortacilor au făcut înconjurul lumii.  Pe de altă parte, tergiversarea, nepermis de mult, a dosarului Mineriadei, aşa cum s-a întâmplat chiar şi cu marele dosar al Revoluţiei din decembrie '89, demonstrează că reconcilierea României cu propriul trecut este, încă, departe


www.rri.ro
Publicat: 2018-02-20 12:30:00
Vizualizari: 580
TiparesteTipareste