Români în lume - 19.03.2018

români în lume - 19.03.2018 În perioada 20-27 martie, artiştii lugojeni coordonaţi de maestrul coregraf profesorul Puiu Munteanu participă la Festivalul "Yasmmine Hamamet Carnaval" din Tunisia.

Programul Cinematecii Româneşti de la Institutul Cultural Român din Londra  continuă luni cu filmul "Fixeur", în regia lui Adrian Sitaru, prezentat în premieră britanică. Ca de obicei în cazul premierelor de la "Cinemateca Românească" din Londra, proiecția este urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu actorul Tudor Aaron Istodor, care joacă în rolul principal. "Fixeur", cel de-al cincilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, cu un scenariu semnat de Claudia și Adrian Silișteanu, se ocupă de dilemele morale asociate profesiunii jurnalistice. Producția a avut premiera în 2017 şi a fost propunerea de anul trecut a României pentru Premiile Oscar. "Cinemateca Românească" este unul dintre programele permanente ale ICR Londra, menit să pună în valoare filme românești din toate timpurile. Începând cu anul 2017, Cinemateca prezintă o serie de filme românești recente, care nu au intrat în rețele de distribuție britanice.


Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, în perioada 20 martie - 27 aprilie, expoziţia "MATERIE" semnată de Róbert Köteles. Vernisajul va avea loc marţi la sediul ICR Viena, în prezenţa artistului şi a curatorului Ana-Maria Altmann. Cunoscut pe scena artistică românească atât în calitate de pictor cât și ca scenograf, Köteles și-a câștigat recunoașterea internațională prin nenumărate expoziții în țară și străinătate, precum și prin participarea la diferite târguri de artă și simpozioane.


În perioada 20-27 martie, artiştii lugojeni coordonaţi de maestrul coregraf profesorul Puiu Munteanu participă la Festivalul "Yasmmine Hamamet Carnaval" din Tunisia. Aliniindu-se specificului manifestării, pe lângă dansuri din întreaga ţară, Ansamblul Folcloric "Lugojana" pregăteşte măşti întâlnite în obiceiuri româneşti precum "Nunta Cornilor" de la Bănia, din Caraş-Severin, dubaşii de la Brăneşti, Timiş, şi în tradiţiile de iarnă de pe Valea Prutului, Vaslui. Peste o mie de participanţi din mai multe ţări vor alcătui carele alegorice mecanice în care tinerii lugojeni vor etala şi crâmpeie din tradiţiile româneşti.  


În cadrul manifestărilor ce marchează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Muzeul Național de Artă al Moldovei, alături de Centrul de Cultură "George Apostu" Bacău, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, în colaborare cu Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu", organizează proiectul cultural "Mirabila sămânță", la Chișinău, pe 26 martie. Acesta cuprinde o serie de evenimente înscrise în programul de aniversare a Centenarului Marii Uniri. La Muzeul Național de Artă al Moldovei va avea loc vernisajul expoziției de artă contemporană "Acum și în veac", care reunește lucrările artiștilor Maxim Dumitraș - sculptură și Mihai Perca - pictură.  Manifestările vor continua la Chișinău cu Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, organizată de Teatrul Național "Satiricus I.L. Caragiale", iar pe 27 martie va avea loc Conferința Științifică Internațională "100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România", la Academia de Științe a Moldovei, și concertul Orchestrei Naționale de Cameră organizat de ICR "Mihai Eminescu" și Ambasada României, la Sala cu Orgă din Chișinău.    


www.rri.ro
Publicat: 2018-03-19 12:08:00
Vizualizari: 517
TiparesteTipareste