QSL februarie 2018 - Alba Iulia, a doua poartă a cetăţii

qsl februarie 2018 - alba iulia, a doua poartă a cetăţii Poarta a doua a cetăţii bastionare de tip Vauban, din Alba Iulia, este amplasata pe cea de-a doua linie de apărare a acesteia, având trei intrări, cu deschiderile libere în partea superioară.

Poarta a doua a cetăţii bastionare de tip Vauban, din Alba Iulia, este amplasata pe cea de-a doua linie de apărare a acesteia, având trei intrări, cu deschiderile libere în partea superioară. Aceasta a fost demolata parţial în anul 1937, pentru a permite desfăşurarea lucrărilor de construcţie la "Obeliscul Horea, Cloşca şi Crişan". După restaurare, conservare şi reconstituire, Poarta a doua a fost inclusă în circuitul cetăţii.


Forma actuală a porţii este rezultatul unui proiect de restaurare finalizat în anul 2009. Până atunci, doar stâlpii laterali şi câteva balamale mai aminteau trecătorilor de monument. În noua structură au fost reamplasaţi,  pe stâlpii centrali,  atlanţii originali ce străjuiseră până atunci intrarea în Muzeul Naţional al Unirii. Sunt două statui realizate într-o antiteză specifică stilului baroc: în stânga este un tânăr imberb, în timp ce în dreapta este unul matur, cu barbă. În partea superioară a stâlpilor centrali, sunt amplasaţi lei ce poartă câte un scut cu emblema împăratului de la Viena, în vremea căruia a fost ridicată Cetatea, Carol al VI-lea. Dispunerea stâlpilor şi a volumelor de zidărie delimitează, la nivelul porţii, trei căi de acces: una carosabilă şi două pietonale.
www.rri.ro
Publicat: 2018-05-24 14:07:00
Vizualizari: 537
TiparesteTipareste