Proeuropenii câştigă Chişinăul

proeuropenii câştigă chişinăul 	Circa 250 de mii de alegători, adică aproximativ 40% dintre cetăţenii cu drept de vot, s-au prezentat la urne în turul doi al scrutinului pentru Primăria Chişinăului. Au câştigat proeuropenii.

 

Reprezentantul opoziţiei pro-europene din Republica Moldova, Andrei Năstase, a câştigat, duminică, alegerile anticipate pentru primăria Chişinăului. Susţinut de mai multe formaţiuni politice, liderul partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA, dreapta extraparlamentară proeuropeană) a obţinut peste 52% din voturi în turul doi de scrutin, în care s-a confruntat cu candidatul socialiştilor (stânga prorusă), Ion Ceban. În vârstă de 42 de ani, Andrei Năstase, de profesie avocat, a intrat în atenţia publicului în 2015, când a fost unul dintre liderii manifestaţiilor organizate în semn de protest faţă de dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. Andrei Năstase este şi un critic virulent al controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc, lider al Partidului Democrat, aflat la putere.,

 

Într-o conferinţă de presă, la care au fost prezenţi membri ai echipei sale de campanie, dar şi reprezentanţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, şi Partidului Liberal Democrat (PLDM) - două dintre formaţiunile care l-au sprijinit - Năstase a vorbit despre importanţa acestei susţineri pentru victoria obţinută şi a accentuat necesitatea colaborării şi pe viitor, în special la alegerile parlamentare care vor avea loc la sfârşitul anului. Andrei Năstase a anunţat că va face o analiză complexă a situaţiei de la Primărie pentru a stabili priorităţile.

 

Alegerile anticipate pentru funcţia de primar al Chişinăului au avut loc după ce fostul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie, ca urmare a unui dosar de corupţie, pe care el l-a denunţat ca fiind orchestrat de putere. Acum, Dorin Chirtoacă l-a felicitat pe Andrei Năstase şi l-a îndemnat la crearea unui bloc comun al forţelor de dreapta la alegerile parlamentare. Şi socialistul Ion Ceban l-a felicitat pe Andrei Năstase pentru victoria obţinută, calificând, însă, votul ca fiind unul politic şi geopolitic. 

 

De altfel, numeroşi analişti de la Chişinău sunt de acord că s-a votat pe criterii geopolitice, ca de altfel la fiecare scrutin din Republica Moldova. La Bucureşti, dreapta conservatoare şi liberală a salutat victoria lui Andrei Năstase, pe care a apreciat-o drept remarcabilă, considerând că raţiunea a învins şi că din acest moment începe bătălia pentru alegerile parlamentare din toamnă, când se va da adevărata luptă. Noul primar îşi va exercita mandatul aproximativ un an, până la alegerile locale din 2019.

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-06-04 11:59:00
Vizualizari: 438
TiparesteTipareste