UE va intenta un proces la OMC împotriva taxelor impuse de SUA la aluminiu şi oţel

ue va intenta un proces la omc împotriva taxelor impuse de sua la aluminiu şi oţel Uniunea Europeană va intenta un proces la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva taxelor impuse de SUA pe importurile de oţel şi aluminiu din UE.

Uniunea Europeană va intenta un proces la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva taxelor impuse de SUA pe importurile de oţel şi aluminiu din UE.


Admistraţia Statelor Unite ale Americii a anunţat intrarea în vigoare de la data 1 iunie a taxelor vamale la importuri de 25% pentru oţel şi de 10% pentru aluminiu impuse Uniunii Europene, Mexicului şi Canadei. Într-un prim răspuns, şeful Executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, a afirmat că Uniunea Europeană va cere o soluţionare prin Organizaţia Mondială a Comerţului şi va aplica măsuri de contrabalansare. "Este total inacceptabil ca o ţară să impună măsuri unilaterale atunci când vine vorba de comerţul mondial", a mai spus Jean-Claude Juncker. 


"Statele Unite au încercat să utilizeze ameninţarea restricţiilor comerciale ca pe o pârghie pentru a obţine concesiuni din partea Uniunii Europene, însă nu acesta este modul în care facem afaceri şi cu siguranţă nu între parteneri, prieteni şi aliaţi de lungă durată", a declarat Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, care a adăugat: "Statele Unite au încercat să ne determine să facem concesii înainte să aflăm despre aceste limitări ale schimburilor comercial, ale exporturilor noastre care să se facă pe baza unor iniţiative asumate de noi sau pe baza unor cote prestabilite. Uniunea Euroipeană nu negociază în acest mod! Aşadar, acesta este momentul în care ne găsim, avem tarife impuse, lucru care se petrecut şi în privinţa Canadei şi Mexicului. Noi am fost extrem de clari în privinţa consecinţelor unei astfel de acţiuni. Uniunea Europeană a trimis o solicitare Organizaţiei Mondiale a Comerţului, alte ţări vor proceda la fel. Am început pregătirile pentru o reacţie adecvată. Evident, ne vom consulta cu ţările membre. Data limită este 20 iunie. Desigur, ne vom documenta şi vom supraveghea piaţa oţelului şi a aluminiului pentru a vedea dacă avem cantităţi ce urmează să ajungă în Statele Unite. Noi suntem hotărâţi să protejăm sistemul multilateral; Organizaţia Mondială a Comerţului nu este perfectă dar am construit-o împreună cu partenerii noştri americani şi ne aşteptăm ca toată lumea să respecte regulile."


UE a avertizat că va taxa supliementar motocicletele Harley Davidson şi bourbonul, măsuri adresate bazei politice a parlamentarilor republicani. Statele membre ale UE au susţinut planul Comisiei Europene de a aplica taxe pe importuri din SUA de 2,8 miliarde de euro (echivalentul a 3,4 miliarde dolari), dacă Washingtonul nu va mai acorda UE derogări de la tarifele pe oţel şi aluminiu.www.rri.ro
Publicat: 2018-06-05 14:12:00
Vizualizari: 489
TiparesteTipareste