Necesitatea unui nou model de creştere economică

necesitatea unui nou model de creştere economică România are nevoie de un nou model de creştere economică, sunt de părere experţii BERD.

România are nevoie de un nou model de creştere economică bazat pe inovare, pentru a putea accelera pe calea de apropiere de statele dezvoltate din Vest. Estimarea aparţine experţilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în cel mai recent raport asupra tranziţiei. Documentul a fost prezentat, marti, în cadrul unei conferinţe organizate la sediul Băncii Naţionale a României. 


Directorul regional al BERD, Matteo Patrone, a afirmat că Produsul Intern Brut creşte peste potenţial, bazat pe consum, alimentat de creşterea salariilor, fără o corelare cu îmbunătăţirea productivităţii ţării. "Pentru a continua şi posibil accelera pe calea convergenţei, România, asemenea multor ţări în regiune,  necesită un nou model de creştere economică bazat pe inovare şi integrare în lanţul valorilor globale", a spus Matteo Patrone, care s-a declarat convins că ţara se situează foarte bine pe această cale, ca urmare a capitalului uman şi tehnologiei de vârf, ca IT şi industria aerospaţială. 


Totuşi, a adăugat directorul BERD, sunt o serie de ingrediente care lipsesc sau ar trebui susţinute, precum reformele structurale, iar în opinia sa infrastructura este un ingredient crucial întrucât sprijină incluziunea socială, integrarea geografică şi creşte productivitatea, deschide calea spre comerţ şi investiţii străine directe. Matteo Patrone a menţionat că necesarul de investiţii în infrastructură în regiune vor ajunge, în următorii cinci ani, la 40% din totalul necesar de investiţii, respectiv 1,9 mii de miliarde de euro. El a făcut referire şi la reţeaua de autostrăzi, amintind că, cu cei 747 de kilometri, România se situează pe un loc scăzut comparativ cu ţările din regiune în ceea ce priveşte densitatea reţelei de infrastructură sau extinderea ei din punct de vedere geografic. Totusi, directorul BERD susţine că există şi sectoare unde au fost obţinute progrese, cum ar fi cel al apei sau al energiei, menţionând interconexiunea reţelei de gaze cu Bulgaria sau Ungaria. 


La rândul său, economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, care a fost prezent la prezentarea raportului BERD, a punctat ca o ţară nu se poate aştepta la o creştere economică ridicată pe termen indefinit, dacă este democraţie şi nu face reformele structurale necesare. Valentin Lazea a atras atenţia ca unul dintre costurile democratiei este că deciziile se iau mai lent, lucrurile se realizează mai lent şi creşterea nu este atât de ridicată precum în regimurile dictatoriale. El a mentionat cateva componente la care România stă mai puţin bine şi la care trebuie lucrat: eliminarea decalajelor dintre regiuni, între tineri şi bătrâni în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte salariile.www.rri.ro
Publicat: 2018-06-13 12:50:00
Vizualizari: 76
TiparesteTipareste